Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изследователски отряд „Малката Ахрида -2” ще опазва природните богатства на Източните Родопи

 28 Януари 2014

На 27 януари Природо–изследователски отряд „Малката Ахрида” създаде свой нов състав, вече Изследователски отряд „Малката Ахрида -2” в ОУ ”Максим Горки” с. Чифлик.15 ученици от V и VІ клас, участници в Модул „Туризъм” положиха специална клетва:„Да обичам страстно своята родина- Република България, да опазвам нейните природни богатства като обогатявам знанията си за растенията и животните в родния край, да пазя чиста природата и помагам за нейното възстановяване, да бъда верен на отряда. Мои основни закони са честност, другарство и взаимопомощ”.
Преди това малките природолюбители попълниха заявление до директора на училището за встъпване в отряда, а родителите подписаха декларация за съгласие. Учениците подадоха и молби за членство в БТС и движението „100 национални обекта на България”. На специална церемония директорката на училището Зюмбюл Камбер връчи членските книжки на младите природолюбители и гарантира съдействие за оборудването на отряда. Ръководителите на отряда Елена Топалова и Себат Мехмед запознаха учениците със VІІ –я Национален ученически туристически събор „Да приобщим децата към туризма”, който се провежда ежегодно през юни под патронажа на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.
Природо-изследователският отряд ”Малката Ахрида” ще отбележи през 2014 г. своя 10-годишен юбилей. Отрядът е създаден на 14.ІІ.2004 г. в СОУ ”Св.Климент Охридски” Кърджали от известния педагог и турист Елена Топалова, дпн. През учебната 2008/2009 г. се запазва малка група на отряда в същото училище. От 2009 г. основният му състав се формира в ОУ”Св.Св. Кирил и Методий”. Със своята природо-изследователска и природозащитна дейност „Малката Ахрида” се утвърди като предпочитана извънкласна форма - място за задоволяване на разностранните интереси, осмисляне и разнообразяване свободното време на много ученици от община Кърджали. Петгодишната история на отряда в ОУ”Св.Св. Кирил и Методий”се измерва с много постижения в международни, национални и регионални участия.

Още снимки
 Прочитания: 1185 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign