Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Приключи строителството на защитеното жилище и центровете за настаняване от семеен тип в Кърджали

 05 Март 2014

Трите центъра за настаняване от семеен тип и защитеното жилище, които се изграждат по проект „Дом за всяко дете” в Кърджали вече са готови и до края на месеца предстои получаването на акт 16. Това заяви пред журналисти днес ръководителят на проекта, реализиращ се по ОП „Регионално развитие” 2007-2013г., инж. Васил Бобеков. Преди да даде подробни данни за проекта през изминалите близо 24 месеца, той акцентира на важността на подобен тип социални проекти и предлаганите услуги от тях.
„ Целта на тези центрове е създаване на семейна среда за деца, които сега са настанени в Домове. Идеята е те да бъдат изведени от тях и да пребивават в среда, която да наподобява едно голямо семейство”, коментира инж. Бобеков.
От думите му стана ясно, че капацитета на трите центъра от семеен тип е по дванадесет деца за всеки. Има предвидена и стая за кризисно настаняване с капацитет две деца. Защитеното жилище е за осем пълнолетни лица, които са с лека и средна форма на увреждания.
„Построяването на сградите за центровете и защитеното жилище е само едната страна на проекта. Другата е свързана със създаване на резидентни услуги за тези деца. Разчита се на това, че живеейки в среда, близка до семейната, те ще могат да създадат навици, които ще им бъдат полезни по-нататък в живота.”, подчерта ръководителя на проекта.
Инж. Бобеков се върна назад във времето, за да проследи и отделните етапи на работа по проекта. Той припомни, че договорът по проекта бе подписан 20 март 2012г. с органа на управление, тогава Министерство на регионалното развитие и благоустройство.Той е на стойност 2 милиона 394 хиляди 490 лева и включва всички услуги с ДДС за реализирането на проекта. В началото са били избрани терените, където да бъдат построени трите центровете и защитеното жилище, а именно кварталите „Веселчане”, „Гледка”, „Стара градска част” и кв. „Байкал”. В последствие са изготвени комплексни проекти за обектите, следва изготвянето на тръжните документи, провеждането на 6 обществени поръчки и стартирането на строителните дейности.
Изпълнителите -обединение на две кърджалийски фирми „Арда строй”и Саварона” успяват в зададения срок от четири месеца да приключат качествено работата по строителството. Днес ръководителят на проекта инж. Бобеков изказа благодарност към тях за това.
Пред представителите на медиите инж. Бобеков описа с подробности и резултатите, след завършването на обектите. По думите му най-важното, е че при строителството на сградите е приложена в пълен размер Наредба №4, за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. Изградени са подходи с рампи към сградите, а там, където има втори етаж е осигурен асансьор. На самите етажи подовете са абсолютно равни, а където е необходимо са поставени специални елементи за придвижване на незрящи. В помещенията и санитарните възли има поставени ръкохватки за придвижване, както и подвижни опори. И в четирите обекта изградени по проекта е завършено и пълното обзавеждане с необходимите мебели.
В момента се извършва присъединяването към експлоатационните дружества, като EVN и ВиК. Разрешението за ползване на обектите се очаква към края на другата седмица, с което ще приключи дейността по проект „Дом за всяко дете”, уточни още инж. Бобеков.
Самото настаняване на ползващите услугите на трите центъра от семеен тип и защитеното жилище ще стане по проект „Дом за всяко дете-2”.
На 5 декември миналата година кметът на община Кърджали подписа договора за него. Той се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, операция „Да не изоставим нито едно дете”.

Още снимки
 Прочитания: 1752 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign