Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стоян Анадолиев: На остров Ливингстън, Антарктида, вече имаме нос Кърджали

 11 Март 2014

„Антарктика е друг свят. Идвам с невероятна енергия. Преодолявахме много трудности и опасности, но имахме и много хубави моменти. Връщам се и с изпълнени обещания, които дадох при тръгването си.” С тези думи се обърна днес към представителите на медиите първият кърджалиец, стъпил на ледения континет Стоян Анадолиев. Той заедно с кмета на община Кърджали дадоха обща пресконференция на която Анадолиев разказа за двумесечния си престой в Антарктика, като част от екипа на проф. Пимпирев.
Той връчи на кмета инж. Хасан Азис знамето на общината, което развя на ледения континент. То пък ще бъде поставено в специален антарктически кът във фоайето на общината, пое ангажимент инж. Хасан Азис.
Градоначалникът не скри задоволството си и от факта, че с името Кърджали вече е наименуван не само парк в САЩ, но и географска област на Леденият континент. Това е морски нос Кърджали, с координати 62° 34′ 59.23″ ю.ш., 61° 10′ 57″ з.д.
За това как името на Кърджали е вписано като име на географски обект на Антарктика разказа Стоян Анадолиев.
„През 2003 година споделих къде на шега, къде сериозно, на тогавашния ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев, че е време името на Кърджали да носи географски обект на Антарктида. Професорът се гласеше за поредната си експедиция до Антарктида. С изненада разбрах, че е приел моето предложение напълно сериозно и Кърджали наистина е включен в списък от български имена, с които да бъдат кръстени местности в българската база на Антарктида. А списъкът е обнародван след указ №324 на президента Росен Плевнелиев от 20 септември 2012 година”.
Справка в обнародвания списък с български топоними, дали имена на местности в Антарктида, показа, че от наименуваните 536 географски обекта в Антарктика около десет носят имена на градове и села от област Кърджали. Сред тях са и тези на връх Сипей и ледник Зимзелен.
Стоян Анадолиев -първият кърджалийски антарктидец, отчете и успешната си мисия на континента. На Антарктика вече има електронна библиотека-дело на кърджалийското читалище „Обединение 1913” , заснети са близо 13 часа филмови кадри, от които след селекция предстои да бъде подготвен филм с продължителност час и половина. В Кърджали се завърна и знамето на Регионалният исторически музей, което Анадолиев ще връчи на директора на музея.

Още снимки
 Прочитания: 2338 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign