Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Иван Герганов представи Кърджали на национален форум под патронажа на Президента на България

 27 Март 2014

Единадесетокласникът от СОУ „Петко Рачов Славейков” Иван Герганов бе сред поканените ученици от България, които презентираха свои иновационни научни проекти в рамките на Първата национална олимпийска конференция по природни науки и иновации. Нашият шампион представи своето изследване в областта на математиката по темата „Пораждащи функции и дървета в равнината“.
Форумът, чийто основни организатори бяха Министерство на образованието и науката и Българска академия на науките, се проведе в продължение на два дни под патронажа на Росен Плевнелив, Президент на Република България. Конференцията бе свикана с основна цел да обедини усилията на всички участници в процесите по определянето, създаването, подготовката и участието на националните олимпийски отбори по природни науки в международните олимпиади и състезания. Още повече подкрепа да получат талантливите ученици в България.
В своето приветствие по време на тържествената сесия президентът Росен Плевнелиев акцентира на таланта на българите и изтъкна постиженията на олимпийските ни отбори по природни науки, които са спечелили повече от 680 отличия за България, което е повод за национална гордост. Той допълни, че сега е необходима визия, план и подкрепа, за да може най-доброто на нацията да бъде показано и подкрепено.
"Урокът, който младите хора дават, е урок на постоянство, трудолюбие и посветеност, които дават своите резултати на световната сцена", каза Плевнелиев и допълни, че ще бъдат подкрепяни усилията им чрез изграждане на механизми за диалог между науката, бизнеса, държавата, неправителствения сектор.
Иван Герганов има голям брой награди от национални и международни конкурси и състезания. Следващата негова изява на национално ниво е участието му в ученическата секция на 43-та пролетна конференция на Съюза на математиците в България от 2 до 5 април в курорта Боровец.


 Прочитания: 1408 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign