Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Добри практики за енергийна ефективност предложи испанската община Руби в Кърджали

 03 Април 2014

Приложени мерки за енергийна ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници с цел намаляване емисиите на въглероден диоксид и разходите на електроенергия бяха представени днес в залата на Бизнесинкубатора в Кърджали в рамките на проект „Зелено побратимяване” /Green twinning/. На заключителната работна среща експерти от испанска община Руби представиха резултатите от приложените мерки, както и нивото на ефективност от реализацията им. В срещата участва и кметът на Руби – Кармен Гарсия Лорес, а община Кърджали бе представена от секретаря на администрацията – Сезгин Бекир, който привества гостите с добре дошли.
Пред участниците в срещата той обяви, че през месец март община Кърджали е подписала споразумение за зелено побратимяване с община Руби. Чрез споразумението се цели да се развият административните капацитети на побратимените общини, свързани с инициативата и да се улесни прилагането на енергийната ефективност, като се използва опита на партньора и вече приложените от него модели, подчерта секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир. Като пример за това той даде един от проектите на община Руби, наречен „50/50” . Проектът се реализира между общината и училища и детски градини. По него учебните заведения могат да реализират различни мерки за енергийна ефективност, а спестените средства в края на годината се възвръщат под формулата 50% за даденото училище и детска градина и 50% за общината, която пък трябва да ги вложи за прилагането на нови енергийни мерки.
С няколко встъпителни думи към присъстващите в днешната среща се обърна и кметът на испанската община Руби- Кармен Гарсия Лорес, която изрази удовлетворението си от посещението в Кърджали и проведената тази сутрин среща в Търговско промишлената палата в Кърджали. Тя изрази и надежда контактите да продължат, като подчерта че най-важното за нея са обменните срещи на ниво общинска администрация между двете общини и обмяната на опит.
Кармен Гарсия Лорес сподели, че експертите от Руби, работят по прилагането на енергоефективни мерки от 2005 година.
„Като кмет трети мандат или вече 11 години аз се убедих, че най-трудно е да бъде променено мисленето на хората в посока прилагане на ефективни модели за пестене на енергия. Много важно е този модел да бъде възприет и от политиците и управленците, за да се получи добър ефект. След това изработихме модела, по-който да работим. А днес, когато в Испания истински се усеща кризата, ние можем да кажем, че черпим плодовете на направеното от нас и нямаме затруднения. ”, каза г-жа Лорес.
По думите й изработеният от тях анализ е спомогнал много за намаляването на средствата за потребена енергия, без да бъде намалявано количеството й.
След официалното откриване на срещата експертите от испанската община представиха приложените мерки за енергийна ефективност и постигнатите резултати.
От думите им стана ясно, че най-голямо перо на разход на електроенергия е било това в обществените сгради – 31,89%. Само с подмяната на живачните лампи на уличното осветление, което са направили, е постигнато намаляване на разходите по перото с 30%. До 80% намаляване на разходите на електричество от сфетофарните уредби в Руби довела пък подмяната на старите с лед осветителни тела.
Иследванията и приложените мерки са показали още, че на всеки 20 % разходи за енергийни мерки е получен ефект на енергийна ефективност до 80%. Като много добра практика испанците определиха и въведеният мониторинг на десет от 100 общински сгради, най-големи ползватели на енергия. Наблюдението е довело до спад в консумацията на енергия, а от там и на средства.
Испанските експерти не само презентираха своя опит, но предложиха на своите кърджалийски колеги и подготвения от тях специален софтуерен продукт, който да се използва за нуждите на община Кърджали с цел анализ на данните за изразходване на енергия и предприемане на конкретни мерки за намаляването й. Продуктът включваше и екшън план с мерки за реализиране на енергийни мерки в нашата община.
Секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир заяви от своя страна, че показаното и приложено вече в Испания може да намери реално приложение в община Кърджали. Той бе приятно изненадат и от подготвеният софтуерен продукт и екшън план, който по думите му веднага ще бъде приложен.
Работната среща между представителите на двете побратимени общини – Кърджали и Руби, бе в рамките на проект „Зелено побратимяване” /Green twinning/, финансиран по програма „Интелигентна енергия – Европа” на Европейската комисия. Чрез проекта се популяризира европейската инициатива „Конвент на кметовете”, в което местни и регионални власти се ангажират с повишаване на енергийната ефективност.
Партньори по проекта „Зелено побратимяване” от България са Асоциацията на родопски общини и Енергиен център София, затова и днес в Кърджали бе изпълнителният директор на Асоциацията Златка Николова.
По думите й проектът „Зелено побратимяване” е много полезен за общините. В рамките му вече 11 български общини са подписали споразумения. Само преди дни в края на март в Брюксел се проведе и заключителна конференция на тема: „Зелено побратимяване: общините –заедно за интелигентни и устойчиви енергийни решения”, както и кръгла маса на тема „Прилагане на енергийни политики на местно и регионално ниво”. Там участниците по проекта са имали възможност да се срещнат с представители на конвента на кметовете, с представители на Европейската комисия, с много кметове на европейски градове, като са обменили практики за това какво се случва по различните места.

Още снимки
 Прочитания: 1666 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign