Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж.Хасан Азис и Ева Жечева обсъдиха реализацията на проект „Дом за всяко дете”

 22 Август 2014

Кметът инж. Хасан Азис и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева обсъдиха реализацията на проект „Дом за всяко дете 2” в община Кърджали. В срещата участваха координаторът на националния проект за деинституализация на децата "Детство за всички" Даниела Великова, Михайлина Димитрова, координатор по проект „Подкрепа”, експерти от Агенцията, Нермин Мехмед, директор на Дирекция „Социално подпомагане” Кърджали, зам.- кметът и секретарят на общината Елисавета Кехайова и Сезгин Бекир, както и част от екипа, работещ по проекта.
Дискутирани бяха конкретни проблеми, свързани с отделните дейности по проекта "Дом за всяко дете 2", процедурата по настаняване и адаптация на децата, нормативни изисквания, финансиране и др. Коментиран бе и въпросът с подбора и обучение на персонала, изправен пред сериозни предизвикателства при прилагане на новата социална услуга.
„Разширяване на социалните услуги е приоритет в работата на общината. За последните години натрупахме сериозен опит. Желанието ни е да помогнем на всяко дете, нуждаещо се от специфична грижа. В отделни случаи се налага от 14 км да извозваме деца до Дневния център за деца с увреждания като транспортните разходи се поемат от общината”, обясни кметът инж. Хасан Азис. Той подчерта, че общината си сътрудничи много добре със Съюза на инвалидите, със социалните институции, среща подкрепа и от други организации.
„Процесът на деиституционализация не е бягане на къси разстояния, а маратон. Той ще продължи дълго, практиката в други страни показва, че понякога минават 30-40 години”, обясни Ева Жечева, шеф на ДАЗД. Тя оцени много високо свършеното по проекта и сподели, че добрата практика и опит на кърджалийци ще бъдат представени в други общини в страната.
Според Жечева у нас вече има сериозен напредък при извеждане на децата от специализираните заведения и настаняването им в Центрове от семеен тип.„Тези нови домове, в които децата заживяват в среда, близка до семейната, трябва да отворят широко вратите си за по –чести срещи и контакти с местната общност, което само ще помогне за по –добрата интеграция на децата”, коментира Ева Жечева.
По-късно гостите и домакините посетиха новоизградените три Центъра от семеен тип в кварталите Веселчане, Гледка и на Пазара, също и Защитеното жилище в кв. Байкал, разговаряха с възпитателите и децата.
„ От 1 август в ЦНСТ и Защитеното жилище в Кърджали започна настаняването на новите обитатели. Нов дом вече намериха над 15 деца и младежи от региона и страната. В момента те са в период на адаптация, а по мнението на възпитателите процесът върви нормално. До края на септември ще бъдат настанени и останалите деца, за да се запълни капацитета на центровете. Създадените условия за живот в тях са отлични, те отговарят на всички стандарти за новата социална грижа”, сподели зам.- кметът Елисавета Кехайова и ръководител на проекта „Дом за всяко дете 2” в община Кърджали.Още снимки
 Прочитания: 2137 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign