Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За четвърта поредна година в Кърджали бе открит екофеста „Зелена вълна – 21 век”

 16 Октомври 2014

Днес в 13,00 часа в Дома на културата официално бе открит Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”, който се провежда за четвърта поредна година в града край Арда. Негови организатори са Европейската комисия, фондация „Европейски екологичен фестивал” и община Кърджали. Затова и сред имената на гостите на фестивала са тези на председателя на представителството на ЕК в България Огнян Златев, който се включи на по-късен етап в мероприятията, председателя на Съвета на фондацията Цветан Цветанов, доскорошния ръководител на сухопътните войски генерал Кирил Цветков и проф. Бойко Рангелов – специалист сеизмолог.
Тазгодишният акцент на екофеста е свързан с практическото обучение за реагиране при природни бедствия и аварии. Днес и утре са предвидени прожекции на филми с образователна и превантивна цел по основната тема, специализирани продукции на водещи български и европейски медии, институции и неправителствени организации.
По време на официалното откриване председателят на Съвета на фондация „Европейски екологичен фестивал” Цветан Цветанов, поздрави участниците от името на Огнян Златев – председател на представителството на ЕК в България и припомни усилията на Комисията за преодоляване на щетите от природните катаклизми и бедствия и работата по превенцията им.
Европейският екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” бе открит от заместник–кмета на община Кърджали Елисавета Кехайова.
„Ние работим основно за превенцията. За това какво трябва да правим, ако се случи природно бедствие. За съжаление през изминалата година сме свидетели, в България и не само, на много природни катаклизми. И нашата цел през тази година е именно да ви обучим и всъщност хората с опит - професионалистите, академиците, професорите, които днес и утре ще споделят своя опит в тази посока, да ни научат как трябва да се защитаваме и как вие като младо поколение да защитавате нас по-големите.
Да си пожелаем, разбира се, да няма бедствия и природни катаклизми, да няма ситуации, в които ние да прилагаме на практика наученото днес и утре, но все пак трябва да имаме готовност. Затова са и превенциите!”, каза при откриването Елисавета Кехайова. Тя благодари на Фондация „Европейски екологичен фестивал” затова, че са избрали Кърджали за партньор и домакин на екологичния форум.
„Благодаря, за това, че през тези четири години ние търсим заедно актуалните теми на деня и затова, че през тези четири години в Кърджали бяха представени уникални еко продукции, а благодарение на домакинството ни града ни бе посетен от изключително можещи световни личности и медии.”, допълни още зам.-кметът на община Кърджали.
Програмата на еко фестивала продължи с практически занятия за подготовка на населението за реакция при бедствия и аварии, а утре ще се проведе образователни дискусии за надграждане на практическите знания за реагиране и справяне в критични ситуации, природни бедствия и аварии.
Дискусията ще бъде открита в 9,30 в залата на Бизнес инкубатора в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1662 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign