Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали специалисти и доброволци обсъждат практически мерки и действия при земетресения, наводнения и пожари

 17 Октомври 2014

Започналият вчера в Кърджали четвърти Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” днес продължава с образователни дискусии за надграждане на практическите знания за реагиране и справяне в критични ситуации, природни бедствия и аварии. Първата сесия в Бизнесинкубатора тази сутрин бе на тема „Състояние на практическата подготовка и информационна обезпеченост на населението в критична среда, решения по света и възможности за България”. С голямо внимание участниците изслушаха презентацията на ръководителя на Националния екип за реакция при бедствия, аварии и кризи Васил Гурев, който още от първия ден е в спасителните акции при наводненията в Аспарухово, Добрич и Мизия. „Трудът на доброволците да бъде уреден нормативно в Кодекса на труда чрез гласуване на проекта на Закона за доброволчеството така, че да не противоречи на други законови разпоредби”, това предложение направи по време на дискусията Жана Чакърова, секретар на ОбС на БЧК Кърджали. Според нея по този начин ще бъде оценен достойно труда на хората както от работодателите, така и обществото.
Опитът на община Кърджали за защита на населението при кризисни ситуации представи Димитър Разкалински, началник сектор „УОМП” в община Кърджали.
Сред лекторите бяха също проф.Лъчезар Филипов, ръководител на секция „Астрофизика на високите енергии”, Институт за космически изследвания и технологии към БАН.
Коментар за превенцията на защита при бедствия направи о.р. ген.Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски на България. Проф. Бойко Рангелов от Минно – геоложкия университет „Св. Иван Рилски” акцентира на земетръсната опасност в България, нови изследвания и резултати, парадокси и предизвикателства.
Във втория ден на екофестивала „Зелена вълна - 21 век” са предвидени още прожекции на филми с образователна и превантивна цел, специализирани продукции на водещи български и европейски медии, институции и неправителствени организации. Организатори на четвъртото издание на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна -21 век” са Европейската комисия, фондация „Европейски екологичен фестивал” и община Кърджали.
Още снимки
 Прочитания: 1664 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign