Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Строителите: До края на ноември третият етап от строителството на парк „Арпезос-Север” завършен

 17 Октомври 2014

До края на ноември третият етап от строителството на Парк Арпезос Север, за който са вложени 4 512 000 лева, ще бъде завършен, макар крайният срок за това да е май 2015 година, увериха строителите на уникалното парково съоръжение по време на пътуващия брифинг, който даде днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
По думите му това е най-голямото парково съоръжение в градска среда в България, разположено на обща площ от 130 декара заедно със завършените вече първи и втори етап от изграждането на Парк „Арпезос-Север”. Общата стойност на инвестицията е общо около 13 милиона лева, вложени през последните три години.
Според инж. Азис паркът е уникален и със своите растителни видове – над 170, 600 дървета и над 2000 храсти и цветя, с 18-те спортни съоръжения, разположени на територия от 69 декара на третия етап на парк „Арпезос-Север”.
Акцент в новата паркова зона са спортните съоръжения за масов спорт. Сред тях е единствената писта за кегелбан в България, разположена в паркова среда със свободен масов достъп до играта.
Другите съоръжения са малко футболно игрище с настилка от изкуствена трева, комбинирано игрище за хандбал и баскетбол, комбинирано игрище за волейбол и бадминтон, игрище за плажен волейбол с трибуна, стационарни тенис-маси.
В парка има, както и в другите му части, беседки за отдих и тихи игри, детски площадки, фитнес съоръжения за възрастни хора.
Осветлението е енергоспестяващо със соларни осветителни тела.
„С новата част от парка се решават няколко въпроса. Осмисля се градоустройствена зона и връзката между пазара и Водното огледало, а от там през пасарелката към кв. Възрожденци”, хората от квартала, известен още като спалнята на Кърджали, вече имат своя зона за отдих и развлечения и като цяло това е сериозна инвестиция за подобряване на жизнената среда и условията за живот на кърджалийци”, коментира инж. Хасан Азис.
По време на пътуващия брифинг той акцентира и върху останалата част от проекта за изграждането на парк „Арпезос Север”, трети етап, а именно рехабилитация и реконструкция на тротоарната мрежа в Кърджали. 24 600 кв. м. по бул. „България” до магазин „Гейк” ще бъдат обновени до края на годината с нови плочки и съответните скосения за инвалиди. Ще бъде изградена и велоалея с дължина от 600 метра, каза градоначалникът.
Той сподели още, че единствената грижа, която остава засега покрай парк „Арпезос Север” е опазването на неговите съоръжения и растителност. „Много ще разчитам на самите граждани на Кърджали за това, но и на органите на реда и видеокамерите, които ще бъдат разположени в парка”, каза инж. Хасан Азис.

Още снимки
 Прочитания: 1507 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign