Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Дома на културата откриват изложба „13 безсмъртни българи”

 20 Октомври 2014

Изложба „13 безсмъртни българи” ще бъде открита тази вечер от 17,00 часа, във фоайето на Дома на културата, в Кърджали. Тя е част от проявите, посветени на Деня на Кърджали - 21 октомври.
Пътуващата изложба е вдъхновена от едноименната идея на богослова Ваклуш Толев и се реализира от фондация „Безсмъртни българи“ и Сдружение „Общество Път на Мъдростта“. Чрез образите и характеристиките на 13 личности изложбата отбелязва историческите и културните достижения на България. Сред тях са основателят на българската държава хан Аспарух, цар Борис I, който приобщава страната ни към християнската цивилизация, цар Симеон – Просветител, чието управление води до Златен век на българската книжнина, Васил Левски, Пенчо Славейков, Баба Тонка и други.
Пътуващата изложба от 13 пана тръгна от Пловдив на 1 ноември 2013г. - Деня на народните будители. След това тя гостува на Софийския университет по повод неговия патронен празник – Деня на свети Климент Охридски. Паната бяха изложени още във Велико Търново, Ловеч, Стара Загора, Хасково, Варна, Шумен, Велики Преслав, Видин, Монтана и други. В Кърджали тя ще бъде експонирана в продължение на седмица, след което ще отпътува за Смолян.

 Прочитания: 1263 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign