Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Димчо Михалевски и Яшар Шабан /посмъртно/ са новите почетни граждани на Кърджали

 21 Октомври 2014

На днешната тържествена сесия по повод 21 октомври – Деня на Кърджали единодушно съветниците гласуваха да бъдат удостоени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Кърджали” Димчо Михалевски и Яшар Шабан.Двамата общественици Михалевски и Шабан са познати на кърджалийци с гражданската си позиция и отдаденост на каузи в полза на Кърджали. Димчо Михалевски е зам.-кмет на Кърджали от 2000 до 2003 г., координатор на отдел „Регионална политика” във Висшия съвет на БСП, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството по време на управлението на Тройната коалиция. Той беше народен представител от листата на Коалиция за България в 41-вото и 42-рото Народно събрание. Яшар Шабан е един от основателите на ДПС в Кърджалийска област през 1990 г. Депутат в седмото Велико народно събрание (1990-1991). Заместник-кмет на Кърджали (1991–1995). Заместник-председател на Националния съвет на ДПС. Член на управителния съвет на института „Отворено общество“ и на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия. На 19 юни 2008 г. по предложение на Гиньо Ганев е избран от Народното събрание за заместник-омбудсман на България и изпълнява тази функция до 21 януари 2011 г.
Отличието /диплом и специално изработена пластика/ прие съпругата на Димчо Михалевски Наталия, която сподели:
„И сега, когато говорим за Димчо имаме някак общото усещане, че вратата на тази зала ще се отвори и той ще влезе, ще вземе думата, ще изрази отношение и това ще се запомни. Защото на мен ми се струва, че силата на духа и характерът му, високият интелект и неговата компетентност бяха наистина също толкова ярки, колкото и неговата харизма и неговата човещина, убедителност и гордост. Може би за кърджалийци е еднакво важно това, което е съградено от Водното огледало до Маказа, Бизнес инкубатора, пътищата и този нежен паметник на първата цулевка. Ще го запомним и с малките човешки неща, които той наистина се опитваше да прави. Наистина кърджалийци търсеха неговата подкрепа и се надяваха, че и следващата събота ще се върне, когато даваше безкористно съвети, независимо от кой район на страната да беше народен представител. Това беше истина и вие го знаете, защото Кърджали беше неговата кауза. Когато ставаше дума за Кърджали, нямаше разлика в религия, нямаше разлика в етноси, нямаше разлика в партии. Кърджали беше повече от всичко за него.Наричаха го в София посланик на общините, но още повече той беше посланик на Кърджали. Благодаря на бог и на съдбата, че имах възможност да живея с този прекрасен човек. Благодаря на всички вас за признанието, но благодаря и на онези кърджалийци, които не са в тази зала, но написаха в интернет от Истанбул до Мадрид, Ню Йорк заслужено „Достоен”!
Накрая ми позволоте да се обърна към нашите деца Дими и Петя, за които Димчо казваше, че са нашите по-добри издания, да се обърна и към вашите деца да имат силата да отстояват каузи, да могат някак си да продължават да отстояват в целия си живот родното, да съхранят Кърджали в сърцата си, да могат да се борят за него. Защото ако не те уважават и ако не те почитат приживе, няма как това да стане посмъртно. Поклон, поклон пред Димчо!”
С званието „Почетен гражданин на Кърджали”, посмъртно днес бе отличен и Яшар Шабан. Отличието бе прието от сина му Айхан, който в изказването си той също благодари за високото признание към дейността на своя баща.
„Първо искам да честитя празника на всички кърджалийци и да благодаря за взетото решение да бъде удостоен покойният ми баща Яшар Шабан като почетен гражданин на Кърджали.Чувствам огромна гордост с неговите дела, с това, което е направил в обществения, политическия живот и неправителствения сектор на общината. Благодаря и още веднъж честит празник!”Още снимки
 Прочитания: 2261 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign