Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът: За Кърджали 21 октомври се родее с 3 март, 6 и 22 септември

 21 Октомври 2014

Стотици кърджалийци и гости на града се събраха днес в градската градина пред Паметника на освободителите, за да станат съпричастни на тържествената церемония, посветена на 21 октомври – Деня на Кърджали и 102 години от неговото освобождение.
Преди това празнично шествие от представителни блокове на училищата в града тръгна от Дома на културата и премина по булевард България. То бе водено от гвардейския отряд при ГПЧЕ «Христо Ботев», градския духов оркестър, а начело на колоната застанаха общинската и областната управи и гостите от Турция и Гърция.
Наред с новоизбраните народни представители в 43-то Народно събрание Цвета Караянчева, Ердинч Хайрула, Шабанали Ахмед и Мустафа Ахмед, тук бяха областният управител Бисер Николов и заместниците му Назми Мюмюн и Муса Сеидахмед, омбудсманът Хакив Емин, представителите на религиозните общности отец Петър и районния мюфтия Бейхан Мехмед.
Гости на градското тържеството бяха и представителите на побратимените ни общини Комотини, Р Гърция и Текирдаг, Р Турция. Делегацията от Комотини бе водена от зам.-кмета Димитрис Поликиарис, а на община Текирдаг от общинския съветник Мюмюр Каравели. В тържеството участваха и делегациите от гр. Одрин, Р Турция, водена от кмета Реджеп Гюркан и от Мароня, Р Гърция, начело с кмета Янис Ставридис.
Венци и цветя от всички тях и от много други обществени организации и институции бяха поднесени пред паметника на освободителите, чиято памет беше почетена от човешкото множество в градската градина с едноминутно мълчание.
След химна на Р България слово за празника произнесе кметът инж. Хасан Азис.
„За нас 21 октомври се родее с 3 март, с 6 и 22 септември, защото на този ден през 1912 година нашият град става неразделна част от българската държава”, каза в словото си кметът инж. Хасан Азис.
Ето какво пожела в края му той на кърджалийци и гостите на града: „Нека в деня на нашия празник, пожелавайки си здраве и благоденствие, да не таим безверие, апатия, страх или егоистично самолюбие в сърцата си. Човешкият живот не е толкова дълъг, че да го изпълваме със спомени за огорчение и мрачни перспективи. Защото в същото време човешкият живот е достатъчно дълъг, за да градим дом, да посадим дърво, да дарим любов, отгледаме дете, избършем сълза и си останем хора, достойни за миналото си и живеещи с мисъл за тези след нас. Дълбок и нисък поклон пред подвига и саможертвата на героите, донесли ни свободата на Кърджали и Източните Родопи. Честит празник и на многая лета! Да живее България!”
Празникът в градската градина продължи с изпълнения на творческите състави при Дома на културата и читалища в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1595 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign