Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проф. Николай Овчаров дава автографи в музея в Кърджали

 26 Октомври 2014

Колеги, приятели, любители на пътешествията от всякаква възраст събра в Кърджали проф. Николай Овчаров за премиерата на пътеписа си „В Африка – сред лъвове и сенки на предците“. Книгата представи директорът на музея Даниела Коджаманова, която сподели че всичко, разказано за Африка, звучи като мит, като легенда, но Николай Овчаров успява да потопи читателя в омагьосващата атмосфера на Африка и да го накара да се влюби в нея. „Археолог по професия и пътешественик по призвание – това е Николай Овчаров. Тази книга ни помага да доловим истинската ситуация в Африка, каквато е в научнопопулярните филми. Забележително е умението му да разказва картинно и ни пренася сред световноизвестния резерват Серенгети. Авторът не само осведомява читателя за местата, където отива, но прави и много интересни паралели”, сподели директорът на издателство „Хермес” Стойо Вартоломеев и изрази надежда, че впечатленията на проф. Овчаров от следващи дестинации ще бъдат събрани също в книга.
Пътеписът ”В Африка – сред лъвове и сенки на предците“ е поредната вълнуваща история на родния Индиана Джоунс за пътешествията му из диви и непознати земи. Откъси от книгата читателите са успели вече да прочетат в съботното приложение ”Индиана Джоунс” на в. „Стандарт”. Книгата е изпълнена с много вълнуващи, но и опасни моменти. Пред кърджалийци проф. Овчаров разказа любопитни истории за сблъсъка си не само с природата и животните на континента, но и за онези тайни и следи, които разкриват много учени в Африка за възникването на хомо сапиенса, човешката цивилизация и култура.„Африка е изумително място. Не по –малко интересни са и Източните Родопи, където от години работим с моя екип. Те са едно от местата в България, където е съхранено биорознообразието на дивата природа, на животни и птици. Това, съчетано с изключителното археологическо наследство от мегалитни паметници, скални ниши, тракийските светилищата Перперикон и Татул, пещерите със следи от древността, дава възможност да се развие т. н. сафари туризъм”, сподели проф. Н. Овчаров. Големият археолог досега е посетил почти всички страни на Стария континент, Северна и Южна Америка, Далечния изток, Япония и Виетнам, земите на Африка. Пред кърджалийци той съобщи, че е пред поредното голямо пътуване към Далечния Изток, Владивосток, Камчатка и Северна Корея.
Проявата е част от общинската програма по случай Деня на Кърджали – 21 октомври. В срещата участва зам. –кметът Елисавета Кехайова.


Още снимки
 Прочитания: 1529 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign