Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Х. Азис: Перперикон е сред важните приоритети на община Кърджали за развитието на туризма

 29 Октомври 2014

Скалният град на траките „Перперикон” винаги е бил един от важните приоритети пред ръководството на община Кърджали за развитието на туризма. Това заяви кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис по време на заключителната пресконференция за тазгодишните разкопки на скалния град на траките, която той даде заедно с ръководителят на археологическия обект проф. Николай Овчаров и директорът на музея Даниела Коджаманова.
Пред журналисти инж. Азис очерта действията на общинската администрация по посока социализацията на археологическия обект, а освен това представи и идеи за нови проекти, свързани с нея.
„Общината не е пасивен наблюдател. Освен сертификата, който ще бъде издаден до две седмици за успешно завършилия европейски проект „Перперикон –дом на богове и хора”, вече сме кандидатствали пред Норвежкия фонд и Националната програма „Развитие и растеж на регионите” за отпускане на средства за консервация и реставрация на археологическия комплекс и изграждане на Посетителски център към него”, коментира градоначалникът.
Ако средствата за разкопките на Перперикон бяха осигурени навреме, днес археологическият обект щеше да бъде напълно завършен и нямаше да се налага да работим в екстремните ситуации и до първия сняг едва ли не, заяви пък проф. Овчаров.
За почти проваленото и закъсняло археологическо лято професор Овчаров обвини директно двама министри от правителството на Орешарски заради късно осигуреното финансиране. Това са Петър Стоянович и Петър Чобанов.
Археологът разказа за резултатите от разкопките като акцентира върху новите разкрития по отношение на градоустройството на Перперикон. „Скалният град на траките със своята си архитектура оправда името си „БГ Мачо Пикчу”, заяви Овчаров. „Става дума за скални тераси, които представляват една върху друга наложени сгради от ІV до ХІV век от античната до средновековната епоха. Те са много добре запазени, изсичанията достигат до 2,50 метра, като го погледне човек от североизток, виждаш както в прочутия перуански град, са разположени един върху друг по терасите отделните квартали”, описа с думи разкритията археологът.
По думите му от това градоустройство има две големи попадения – представителна, голяма обществена сграда от типа на гръцките полевтериони от 4-5 век, в която са се провеждали вероятно градските събрания. Сградата е разположена редом до други по-малки, по очертаваща се улица, флангирана с колони. По малките жилища са с размери 4 на 6 метра, като от тях е запазена само долната каменна част. „Затова предполагаме, че това е било първообраза на родопската архитектура, с долна каменна част, а нагоре надстроявана с дървения и глина”, коментира професор Овчаров.
Той показа и обработените вече артефакти разкрити по време на разкопките през тази година, сред които железния лемеж и ножа при погребенията срещу вампирясване от 13 век, железният кръст - реликварий от средновековието, друг кръст от същия период, везна за измерване на злато, обеци, художествена керамика.
Археологът припомни за разкритите два тъй наречени вампирски гроба, за разкритото тюрбе /мавзолей/ на мюсюлмански военноначалник и погребания му кон до него – находка, датирана към 14 век при превземането на Перперикон от османлиите, погребението на майка с дете в поза на молеща се богородица – отново от Средновековието, което археоелогът свързва с ритуал против чумата.
За пореден път професор Овчаров изрази своята убеденост, че при разкопките през следващата година ще бъдат разкрити и руините от средновековна катедрала, адекватна на епископски център какъвто е бил Перперикон.

Още снимки
 Прочитания: 1578 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign