Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Художествената галерия "Станка Димитрова" мина под шапката на музея

 30 Октомври 2014

Художествената галерия "Станка Димитрова" в Кърджали да премине под шапката на Регионалния исторически музей, решиха днес общинските съветници в Кърджали.
Промяната бе предприета по препоръка на Министерството на културата, а преобразуването от общинска художествена галерия на отдел художествена галерия "Станка Димитрова" към РИМ - Кърджали цели по-доброто й управление, заяви кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
Структурно, през годините от създаването на културният институт през 1968 до днес Галерията е съществувала и като самостоятелно звено, и под шапката на Регионалния исторически музей.
В периода 1968 година до 1999 г. галерията е самостоятелен културен институт в рамките на общинския бюджет. Тогава тя е една от водещите в страната с богатия си фонд от над 3200 единици уникални картини, графики, скулптури и икони на едни от най-големите български художници от началото на 20 век до сега.
При реорганизацията в областта на културата, наложена от Министерството на финансите през 1999 година и след смъртта на основателката на галерията Станка Димитрова, с решение на Общинския съвет, галерията преминава на пряко ръководство като отдел към Регионален исторически музей гр. Кърджали.
С Решение № 514 на Общинския съвет гр. Кърджали от 2006 година галерията се преобразува в отделен културен институт със самостоятелен бюджет, финансиран от Община Кърджали, който покрива разходи по заплати, реставрация на картини, графики и икони и издръжка на материална база и инвентар.


 Прочитания: 1860 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign