Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Хасан Азис към новия генерален консул на Турция: „Бизнесът изисква конкретни действия”

 06 Ноември 2014

Новият генерален консул на Р. Турция в Пловдив Алпер Акташ се срещна днес с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и с представители на работодателските организации и бизнеса в общината, сред които Търговско промишлената палата, Стопанската камара и Строителната камара.
Инж. Азис поздрави генералния консул и придружаващият го Баръш Йеничери, търговско аташе към генералното консулство на Турция в Пловдив и заяви, че в резултат на разговорите очаква обогатяване на връзките между двете страни, в частност с община Кърджали, както и създаване на добри условия за развитието на бизнеса.
От своя страна генералният консул на Р. Турция в Пловдив Алпер Акташ каза:
„От около два месеца официално съм в Пловдив и основната ми цел до края на мандата ми е да работя за развитието на българо-турските отношения. Нашите страни са братски, съюзнически и приятелски, затова и заедно с развитието на икономиките ни се развиват и отношенията помежду ни. Като представител на турската държава, моето основно задължение е да браня правата на моите съграждани, но не забравяйте, че аз много бих искал да да ме виждате не само като генерален консул на Турция във вашата страна, но и като ваш представител в Турция. Отношенията между нашите две страни много често са сравнявани с мост и в него доста важна роля има бизнеса.”
В контекста на казаното от консул Алпер Акташ, участниците в срещата от българска страна представиха своите организации. Те коментираха актуалното състояние на бизнес-отношенията между двете страни и представиха добри практики в тази насока. Посочиха и някои слаби страни и поискаха по-голяма активност в осъществяването на контакти с местния бизнес.
Още по категоричен бе кметът инж. Азис, който настоя пред генералният консул за конкретни резултати и действия. „Бизнесът от Кърджали трябва да бъде канен на семинари, изложби и панаири в Турция, за да може да се популяризира. При организиране на мероприятия от турското генерално консулство трябва да присъстват и представители на община Кърджали и местни работодателските организации.”, каза инж. Азис. В тази посока бе и искането му до края на годината делегация от местния бизнес да посети Турция и на место да бъдат осъществени контакти с тамошни бизнесмени.
„Аз като кмет съм готов да бъда връзката между вас и една такава среща да се осъществи до края на годината. Бизнеса няма време за губене, а от мен изисква конкретни действия”, допълни още градоначалникът.
По време на разговорите кметът подчерта, че общината е един от най-големите инвеститори с бюджет от 160 млн.лева за последните две години и с най-много терени, подходящи за производствени халета. Въпреки, че срещата нямаше официален характер тя все пак се превърна в работна и продължи с представянето на плана за индустриалната зона на Кърджали, място където чуждестранните инвеститори, в частност от Турция могат да развият успешно своя бизнес.
Генералният консул Алпер Акташ заяви, че ще съдейства по всякакъв начин да се случи поисканото от градоначалника и бизнеса и помоли местния бизнес за конкретни предложения.

Още снимки
 Прочитания: 1057 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign