Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Актуализираха бюджета на Община Кърджали със 700 000 лв.

 20 Ноември 2014

Основни акценти в днешното заседание на Общинския съвет- Кърджали станаха точките от дневния ред, свързани с приемането на информация за текущо изпълнение на бюджета към 31.10.2014г. по прихода и разхода и по функции и дейности, и актуализацията на годишната план-сметка на община Кърджали за 2014.
След разгорещени дебати между кмета и представители на групите съветници на ГЕРБ и ДПС, в крайна сметка информацията за текущото изпълнение бе приета с 23-ма гласували „за”, 14 „против” и един „въздържал се”. 22-ма пък гласуваха „за” предложената от градоначалника актуализация на бюджета, а 16 „против, без въздържали се.
Групата съветници от ГЕРБ не гласува нито информацията за изпълнението на бюджета, нито актуализацията му, което бе заявено от общинския съветник Огнян Иванов.
„Общината ни е вкарана в опасна спирала и никой не вижда светлина в тунела”, категоричен бе той. Като аргумент на твърдението си той посочи, че са направени 7 милиона извънредни и непланирани в бюджета разходи – за плащане на главници по запорирани сметки, към доставчици на строителни услуги и други доставчици, фирма „Титан” и за изплащане на наказателни лихви и съдебни такси в размер на 1,7 милиона лева.
„Не може да имаме 7 милиона лева непредвидени разходи, а да актуализираме бюджета със 700 000 лева”, продължи критиките си Огнян Иванов по време на дебата за актуализацията на Бюджет 2014 година.
Той бе подкрепен с аргументи и от председателя на групата съветници на ГЕРБ Илия Илиев, който обвини кмета, че актуализацията на бюджета се прави твърде късно, далече от времето, когато сметките на общината бяха запорирани през април. Според Илиев, отчет и актуализация на бюджет трябва да се прави на три месеца, като преди това бъде запозната местната общност с дейностите заложени в план-сметката.
Групата съветници на БСП също не подкрепи информацията за изпълнението на бюджета към 31 октомври 2014 година. От трибуната на местния парламент председателят на групата Милан Миланов адмирира работата на звеното „Местни данъци и такси”, но заяви, че тя не може да се разглежда изолирано от целия бюджет. „Дали сме 7 милиона, но със 7 милиона сме утежнили бюджета. Задлъжняваме сериозно и една такава финансова политика с такива тревожни резултати изисква сериозни мерки от страна на администрацията”, каза Миланов. Той настоя за прецизиране на параметрите на бюджета още при приемането му, а не да се залагат кухи обеми, които в последствие да генерират дефицити.
Над 13 млн.лв. са към момента задълженията на община Кърджали, стана ясно по време на днешното заседание на ОбС.
В отговор на критиките кметът инж. Хасан Азис каза, че към днешна дата администрацията няма запор на сметките. По думите му от края на 2013г. до сега имало тенденция за запазване на нивата на просрочените задължения. На фона на 13,5 млн.лв. дългове, общината имала за събиране от стари периоди малко над 9 млн.лв., като за един милион от тях вече са били предприети принудителни действия за събиране чрез съдия-изпълнител.
Според градоначалника сред длъжниците на общината са 7 държавни учреждения с малко над 601 хил.лв., като областната администрация дължи 63 хил.лв. „От юридически лица не са събрани стари задължения в размер на 4 млн. и 800 хил.лв. а от физически лица – данъци и такси за 2 млн. и 100 хил.лв., както и 2 млн. и 300 хил.лв. от вече нефункциониращите завод „Орфей” и ОЦК.
Инж. Хасан Азис заяви, че финансовото състояние на общината е пряко отражение на политическата обстановка и финансовото състояние на държавата, която се готви да влезе в дълг от 4,5 милиарда лева. Независимо, че общината има тези задължения, не сме прекъснали нито една от приоритетните си дейности, а само ограничавахме капиталовите си разходи”, каза кметът. В същото време той отбеляза, че само в рамките на настоящата година се реализират проекти за над 50 млн.лв.


 Прочитания: 1317 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign