Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Референдум за президентска или парламентарна република правят в ГПЧЕ „Христо Ботев”

 21 Ноември 2014

Референдум за формата на държавно управление – президентска или парламентарна република, ще се проведе утре в „ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали. Той е част от реализацията на проект по гражданско образование „Ние, Републиката” на Училищното настоятелство при учебното заведение, а училището е единственото в страната с финансиран проект по гражданско образование, в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г. със страни донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Днес на нарочна пресконференция ръководителят на проекта и директор на ГПЧЕ „Христо Ботев“ Йорданка Чавдарова заяви, че първата стъпка за реализацията на проекта вече е направена с издаването на „Указ”, обявяващ територията на ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали за суверенна и независима република. Провеждането на референдума е втората стъпка, която ще определи и каква ще бъде тя.
По думите на г-жа Чавдарова проектът има за цел да формира гражданска позиция у младото поколение, компетентно свързана и усвоена с базисни демократични ценности като свобода, човешки права, моралност, компетентност и социална чувствителност.
12-сте дейности по проекта бяха представени от координатора му, преподавателката по „Философия” Марина Димова. Пред представителите на медиите тя заяви: „Рядко в сферата на образованието се срещат проекти, които са насочени към гражданското образование и се конкретизират в тази област. Почти винаги образователните институции работят по проекти свързани с агресията или с риска от отпадане на ученици и рядко се дава такава възможност това да бъде в различна тематична област. Нашият проект е по тематична област „Демокрация, права на човека и добро управление”, а подобластта му е „Насърчаване на демократични ценности, включително и защита на правата на човека сферата на гражданското образование”. Вярвам, че с реализирането на проекта ще дадем възможност нашите ученици да бъдат много по-подготвени за реалният живот”.
Марина Димова заедно с ученици на гимназията, членове на Ученическият съвет, показа бюлетините за училищния референдум. В него ще участват 700 ученици от 14 до 18 години от 28 класа, които представляват 28 области на „независимата република”. Пред журналисти беше запечатана и урната, в която ще се пускат бюлетините и която ще бъде разположена в една от залите на школото.
Две изнесени секции ще има при провеждането на утрешния референдум за президентска или парламентарна република в езиковата гимназия на Кърджали. Те ще са разположени в Момчилград и Джебел, а в тях гласа си ще могат да дадат 120 възпитаници на школото, които са родом от там. Отговорниците за изнесените секции Момчилград и Джебел Ахмед Юсуф-председател на Ученическият съвет и Виктория Ангелова също коментираха важността на проекта и възможността която им се дава да научат много повече за гражданското общество, извън училищните часове.
С развитието на проекта предстои и „териториалната” подялбата на новата Република -ГПЧЕ „Христо Ботев” . Всички 28 класа в гимназията ще бъдат разделени териториално на общини, в които ще работят хора от различни професии. Проектът включва състезателен тур в 10 области между различните „общини”. Класът - победител ще бъде награден с двудневна екскурзия до столицата и посещение на Българския парламент.

Още снимки
 Прочитания: 1173 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign