Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Юбилеен концерт за виртуоза на акордеона Нешко Нешев

 21 Ноември 2014

С “Почетен знак – Герб на община Кърджали”– златен бе удостоен големият музикант Нешко Нешев за особени творчески заслуги по случай годишнината му и за изключителни професионални изяви в областта на балканския фолклор, прославили община Кърджали и страната ни. Призът
му бе връчен от кмета инж.Хасан Азис по време на празничния концерт в Дома на културата.„Има хора и събития, които представят облика на един град, нашият именит съгражданин Нешко Нешев е един от тях. В неговия образ се влитат духът на Кърджали, любовта към народното творчество, музиката и душевността на нашия народ.Прекланям се пред огромния ви талант и от мое име и името на всички кърджалийци ви пожелавам нови успехи”, каза градоначалникът.
„Благодаря! Покланям се на моята публика, на моите съграждани Музиката е моят живот, тя е лекарство за човека”, каза
развълнуван Нешко Нешев.Бяха изпратени много поздравителни адреси и кошници с цветя от министъра на културата Вежди Рашидов, областния управител Бисер Николов, община Момчилград, ТМЦ, читалище „Родопска искра”-Ардино.Юбилейният концерт събра в Дома на културата много почитатели на Нешко Нешев.На сцената свириха цяло съсзвездие музиканти. Повече от три часа продължи концерта, музикалният спектакъл бе открит с родопска гайда, поздрав от Тома Томов. Публиката посрещна с бурни аплодисменти оркестър „Тракия”, сред чийто основатели е и акордеонистът. Маестро Нешко Нешев взриви кърджалийската публика с виртуозните си солови изпълнения, надсвирвайки се с краля на кларнета Иво Папазов-Ибряма. След това на сцената излязоха Конушевският народен оркестър с ръководител Никола Илиев, оркестър „Канарите“, оркестър „Бисери“ с ръководител Милен Малаков и техните вокалистки. Сред гостите бе и големият български инструменталист и преподавател проф. Петко Радев, кметът на Кърджали инж.Хасан Азис, отец Петър Гарена, който лично поздрави юбиляра с родопската песен ”Руфинка”. Пътят към голямата сцена на Нешко Нешев започна от Детската музикална школа при Дома на културата в Кърджали. Издал е няколко албума.
Музикалната пиеса „Носталгия” се превръща в негова емблема и марка. За изпълнението й Нешев е награден лично от папа Йоан Павел Втори. Автор е на „Химн на бежанците по света”, написан по поръчка на ООН, „Беломорската сюита”/”Момински танц”/,„Танцът на Изабела”, създадена по молба на Фондация „Помогни на нуждаещите се”. От няколко години акордеонистът е ръководител на битовия оркестър към Дома на културата в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2157 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign