Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали чества167-годишнината от рождението на Христо Ботев

 06 Януари 2015

Тържествено честване на 167-годишнината от рождението на великия поет, революционер и публицист Христо Ботев се състоя в двора на Езиковата гимназия в Кърджали. Тържеството бе открито от гвардейския отряд. Възпитаници на учебното заведение рецитираха ботеви стихове и поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на поета.
Много са инициативите, които ботевци организират през годината, посветени на своя патрон. Традиция е осмокласниците от всеки випуск да полагат Ботева клетва в Калофер и посещават къщата –музей на големия възрожденец. Възпитаници на ГПЧЕ ”Христо Ботев” Кърджали печелят призови места в Националния литературен конкурс”Живеем в земята на Ботев”- Враца. Те са и сред активните участници в националния поход „По стъпките на Ботевата чета Козлодуй – Околчица.
През 2014 година преподавател по история в учебното заведение стана носител на национална награда „Даскал Ботьо Петков”. Бронзовият плакет и почетна грамота бяха връчени от председателя на Общонародната фондация „Христо Ботйов”, Боян Ботйов, правнук на генерал Кирил Ботев, брат на великия български поет.

 Прочитания: 1163 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign