Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Малки художници от Стремци рисуваха по романа-приказка „Графиня Лък”, който разказва за откриването на Америка

 22 Януари 2015


Заместник кметът Елисавета Кехайова и Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ” откриха първата проява от Месеца на Америка в Кърджали, който се организира от Дружество „Приятели на САЩ”, Община Кърджали и Посолството на САЩ. Тази година той ще премине под знака на 25-тата годишнина от учредяването на местното Дружество „Приятели на САЩ”.
Българо-американският форум започна от село Стремци. Арт-работилница, наречена „Дар за Приятели” събра деца от 5 до 8 клас от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Под вещото ръководство на художничката Пенка Атанасова младите таланти рисуваха по романа-приказка „Графиня Лък” на Петя Караколева, който разказва за откриването на Америка. Художественият уъркшоп се реализира с любезното домакинство на Гюрсел Халил, секретар на читалище „Огнище”. След втората арт работилница в Кърджали най-добрите рисунки, оценени от представително жури от Дружеството на художниците, ще бъдат експонирани в специална изложба. През февруари художникът Георги Кочев ще открие изложба на рисунки и акварели по Скайп. Роденият в Кърджали автор живее във Вашингтон и работи в Университета „Джордж Вашингтон”. Проявата ще се реализира в съдействие с Дружеството на художниците. И тази година ще продължи лекторията пред ученици „Американско изобразително изкуство” с водещ художникът Хари Атанасов. За най–младите кърджалийци–меломани е и поредицата от „Американските джаз-легенди”. Съвместно с Комисия „Фулбрайт” в областния град ще се състои презентация на тема „Образование в САЩ”.
Гост на града ще бъде и преподавателят от СУ „Св. Климент Охридски” проф. Костадин Грозев, който ще изнесе лекцията „История и перспективи на българо-американските отношения” . Във връзка с юбилея на Дружество „Приятели на САЩ” ще бъде показана фотоизложба и предметна изложба, както и мултимедийна презентация за българо-американските отношения в Кърджали след 1989 година. Една от инициативите е и фотоконкурс на тема „Приятели” за ученици от VІІ до ХІІ клас. Жури от професионални фотографи, специалисти в документалната и художествената фотография - Светлана Бахчеванова, собственик на уеб-платформа за документална фотография „Фотоевиденс”от Ню Йорк, Брет Бейкър – доброволец от Корпуса на мира, работил в Кърджали 2005-2007 г и Росен Димитров – преподавател в НБУ ще определят победителите, а 10 фотоса във всяка възрастова група ще бъдат показани в специална изложба. Медийни партньори на българо-американския форум тази година са Общинско радио „Кърджали”, вестник „Нов живот” и Телевизия „Източни Родопи”. Фирмите «Халоила», «Френдс» и «Палитра» също подкрепиха изданието.
Още снимки
 Прочитания: 1343 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign