Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

ОИЦ Кърджали – научени уроци и перспективи

 26 Януари 2015

Община Кърджали е на шесто място от всички 264 общини в страната по реализирани проекти, финансирани по оперативните програми на ЕС, стана ясно по време на традиционната пресконференция на ОИЦ-Кърджали, която премина под мотото „ОИЦ-Кърджали – научени уроци и перспективи”. Амбицията на общинското ръководство е да влезем в първата тройка, където вече сме били, за което имаме и необходимата техническа готовност, каза кметът инж. Хасан Азис. По думите му до средата на тази година общината ще има проектна готовност за кандидатстване по оперативните програми на стойност 210 000 000лева.
По време на пресконференцията ръководителят на ОИЦ Кърджали дора Христова отчете свършеното през 2014 година, станало възможно благодарение на тригодишния опит на екипа на центъра откакто той съществува.
„С реализирането на проект „Създаване на областен информационен център в гр. Кърджали”, Договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO002-3.3.02-00012-C0001, който се финансира по Оперативна програма „Техническа помощ", Община Кърджали си постави за цел да създаде условия за пълен достъп до информация на хора от различни социални и етнически групи в областта за финансиране по Структурните фондове на Европейския съюз, както и осигуряване на ефективна дейност на Областния информационен център в град Кърджали,
Считаме, че целите на създаването ни са реализирани”, каза Дора Христова. По думите й през последните години ОИЦ-Кърджали се е превърнал в първата безвъзмездно работеща структура, която дава предварителна информация за оперативните програми на територията на областта.
Актуалната кампания на центъра е да популяризира Споразумението за сътрудничество с ЕС и да даде изпреварваща информация за оперативните програми през новия програмен период 2014-2020 година.
„До този момент експертите в ОИЦ са дали над 893 консултации. Посетители в офиса за една година са 376 жители от областта. Проведени са 7 информационни срещи – във всяка от 7-те общини. По време на срещите, експертите имаха възможност да отговарят на задавани въпроси при посещението си в Ардино, Крумовград, Черноочене, Джебел, Кърджали, Кирково и Момчилград.
През 2014 год бяха подготвени и излъчени 5 радиопредавания в поредицата „Европа и ние“ на Общинско радио - Кърджали.
Експертите от центъра подготвиха и бяха публикувани 28 информационни страници на различни теми, свързани с Кохезионната политика на ЕС, правата ни като граждани на ЕС, възможностите за учене и бизнес в ЕС.
От месец май 2014 стартира поредица от 28 информационни семинара, насочени към четири целеви групи – млади хора; работещи в сферата на образованието, културата и представители на неправителствения сектор; представители на бизнеса и селско стопанство и местните власти. На всички мероприятия напълно безплатно са раздавани брошури за оперативните програми и информационни материали от всяка една от оперативните програми, подготвени от ОИЦ - Кърджали.
Като част от мрежата от 28-те Областни информационни центрове, ОИЦ-Кърджали участва във всички национални инициативи на ЦИКО- София”, отчете ръководителят на екипа на ОИЦ-Кърджали Дора Христова.
Тя не пропусна да отбележи че на 30.06.2014 година в МС бяха връчени наградите на учениците, които са изработили примерни проекти от кампанията „Създаваме заедно“, а Ангел Тончев от Кърджали присъства в Гранитната зала на МС и беше част от наградените деца в страната.
„Стана традиция всеки ден на Европа – 9 май ОИЦ-Кърджали да гостува с презентация сред младите хора на областта. Тази година това бяха студентите от филиала на ПУ“П.Хилендарски“-„Л.Каравелов“.
Включихме се в две национални кампании. Първата създаде възможност деца от областта да преминат с колелета през обекти, построени с европейски пари. Колопоходът завърши с хепънинг в новия парк и много награди – колелета, топки, федербели.
Втората кампания предизвика интерес с изложението на обекти – «добри практики» във всяка община. Изложбите бяха цяла седмица в общините, а при посещенията бяха раздадени над 250 брошури. Над 780 жители разгледаха фотосите и задаваха своите въпроси”, каза още Дора Христова. И подчерта, че и през 2015 година ОИЦ-Кърджали ще продължи да организира срещи и инициативи, по време на които ще продължи да дава напълно безвъзмездно информация и материали за всички хора в областта, които желаят да се възползват от европейските средства.Още снимки
 Прочитания: 1190 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.