Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Арт движение КРЪГ ще представи в Берлин изложба от семейни фотографии от Кърджали

 27 Януари 2015

На 7 и 8 февруари Арт движение КРЪГ ще представи изложба от съхранени семейни фотографии на турски фамилии от област Кърджали, турско документално наследство от 19-20 век в Българския културен институт в Берлин по време на двудневен фест, озаглавен „Дни на българската култура – нови европейски акценти“.
Прожекции на филми, презентации на книги, дискусии и срещи с публиката са предвидени в наситената културна програма. Участници в събитията са Вяра Анкова, генерален директор на БНТ, Севда Шишманова, програмен директор на БНТ, актьорите Асен Блатечки, Владимир Пенев и Самуел Финци, председателят на СЕМ и сценарист на филма "И България е една голяма грешка“ Георги Лозанов и режисьорът Стоян Радев.
Ще бъдат се представят 8 български и 1 немско издателства. На 8 февруари зрителите ще видят игралния филм „Съдилището“ на режисьора Стефан Командарев. Това е копродукция на Александър Рис, Кристине Хаупт от “Нойе Медиополис филм продакшън”, Германия; Борис Т. Матич от “Пропелер филм”, Хърватия; Владимир Анастасов, Ангела Несторовска от “Сектор Филм”, Македония и др. След края на прожекцията ще има среща със Стефан Командарев, Асен Блатечки, Александър Рис и Кристине Хаупт. Заплануван е и разговор с публиката на тема: „Българското кино и световният бежански процес“. В двудневния фест са включени дискусии за съвременната литература и дискусия "Какво /не/ се случи в България след падането на Берлинската стена". С филми и презентации във фестивалната програма участват представители на Комисията по досиетата и артисти от Софийската опера и балет. Ще бъде представена книгата "Гена Димитрова. От А до Я" в присъствието на Боряна Димитрова, дъщеря на прочутата оперна прима.
Програмата се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и Министерство на външните работи на РБ, Българското посолство в Берлин, БНТ и Съветът за електронни медии (СЕМ)
 Прочитания: 1386 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign