Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Деца от Кърджали рисуваха по романа „Графиня Лък” в рамките „Февруари – Месец на Америка”

 01 Февруари 2015

Арт-работилница "Дар за приятели" в рамките на проявите, посветени на традиционния „Февруари – Месец на Америка” в Кърджали, се проведе в Керимовата къща в събота. И този път ученици от училища в Кърджали илюстрираха романа-приказка «Графиня Лък» на кърджалийската писателка Петя Караколева.
След уъркшопа в село Стремци, ръководителката Пенка Атанасова отново насочи въображението на младите художници по дирите на главните герои граф Карил (11-годишен) и графиня Бенайя (9-годишна), които тръгват с един нарисуван кораб към Америка преди Колумб, за да проправят пътя на откривателите. Пътешествието им е наситено с приключения и драматични ситуации. Заедно с тях пътуват и гномите от графството, които правят помнещите вълни, попътните ветрове и течения, за да стигне по-лесно Колумб до новия континент.
Книгата „Графиня Лък” е написана специално за 500-годишнината от откриването на Америка, което светът отбеляза през 1992 година.
Жури от Дружеството на художниците ще оцени рисунките от двете арт-работилници и ще излъчи най-добрите десет, които ще бъдат показани в специална изложба.
„Февруари - Месеца на Америка” в Кърджали се организиран от Дружество «Приятели на САЩ», Община Кърджали и Посолството на САЩ и е подкрепена от фирмите «Халоила», «Френдс», «Палитра» и «Хати».
Официалното откриване на Месеца на Америка ще се състои на 6 февруари 2015 г. от 17,30 ч. в Дома на културата, където ще бъдат показани снимки от фотоконкурса «Приятели» и ще бъдат наградени авторите на отличените три най-добри фотоса във всяка възрастова група.
На 9 февруари 2015 г. В СОУ «Отец Паисий» художникът Хари Атанасов ще представи мултимедийна презентация на тема «Съвременно американско изобразително изкуство».

Още снимки
 Прочитания: 1545 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign