Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът инж. Хасан Азис посети района на свлачището край Пенево

 02 Февруари 2015

Над 35 сигнали са получени в община Кърджали на 31 януари и 1 февруари заради проливните дъждове. Десет от възникналите проблеми вече са отстранени, прави си оглед и на останалите места, коментира кметът на инж. Хасан Азис преди да замине на оглед в района на село Пенево. Той уточни, че работни групи и експерти от общинска администрация извършват проверка. „Правим огледи и сме на местата, където е най-опасно. Осъществява се непрекъснато наблюдение”, подчерта градоначалникът. По думите му кметовете на населени места в общината своевременно подават актуална информация за състоянието на микроязовирите. Засега няма основания за тревога от нивата на водоемите и на речните корита.
Инж. Азис коментира, че един от рисковите обекти е в с. Пенево, където има активизирано свлачище.„То се образува още през декември м. г. Тогава със собствени сили и средства общината разчисти земната маса, но след последните проливни дъждове, проблемът отново възникна. Сега отново се наложи да изпратим техника”, обясни инж. Азис. Заради дъждовете в района на Царевец е имало срутище и част от пътя е бил блокиран, своевременно мястото е разчистено от общината и пътят вече е отворен за движение.
При обилни валежи в Глухар водата „изяжда” част от брега на коритото на реката и създава предпоставка за свлачище. При валежи има риск да бъдат наводнени къщи, обясняват специалисти.
За тази цел е разговаряно с местните жители, обитаващи рисковите къщи. Хората са били посъветвани да използват само горните етажи на домовете. Критична е била ситуацията в селата Опълченско и Айрово, взети са мерки от кметовете на двете населени места за отводняване на приземните етажи на няколко къщи. Организирани са и действия за почистване от кал и пясък на четири улици в Резбарци. Затруднение е имало и в кв. Байкал в Кърджали. Причината е проблемното дере, за което общината кандидатства по Фонд „Солидарност” за корекция на участъка.
Обилните валежи са предизвикали и преливане на микроязовир в района на Миладиново и Сестринско.„ Там без да търсим чия е собствеността на водоема сме пратили техника в помощ на кметството”, обясни кметът на Кърджали. През последните два дни риск е създаден и в с. Мост, където се е активизирало свлачище непосредствено до електрически стълб с високо напрежение. Дъждовете са предизвикали критична ситуация и в района на с. Ненково, но също е била предприета своевременната намеса от страна на местната управа.
„Зам.- кметове и екипи са посетили всички рисковите обекти. Прави се оглед и оценка на нанесените щети, за да се потърси финансиране с цел преодоляване на последиците”, коментира инж. Хасан Азис. По думите му в трудни моменти енергията на всички институции е добре да се насочи към преодоляване на проблемите в полза на обществото.

Още снимки
 Прочитания: 1758 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign