Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Община Кърджали ще кандидатства пред еврофонд „Солидарност” за възстановяване на щетите от пороите

 04 Февруари 2015

Община Кърджали ще кандидатства пред европейския фонд „Солидарност” за сума от близо 20 милиона лева, с която да бъдат покрити щетите от наводненията през лятото на 2014 и нанесените сега. Това съобщи на брифинг кметът инж. Хасан Азис след като се завърна от обиколка на обектите, засегнати от падналите проливни дъждове на 1 и 2 февруари. Според кмета щетите нанесени от сегашното бедствие възлизат на не по-малко от 7-8 милиона лева.
Няма затворени общински пътища, а навсякъде където е имало срутища и свлачища е разчистено, каза градоначалникът. По думите му е имало активизирани свлачища в 5 населени места – в село Пенево, в кв. Веселчане – бл. 16, около две къщи в село Сипей, на две места в Глухар в непосредствена близост до пътищата, които обслужват една от долните махали на селото и на пътя между Конево и Бяла поляна. На всички тези места има необходимост от спешно проектиране и търсене на възможност за спиране на свлачищните процеси.
Като особено тревожна кметът определи ситуацията в 16 блок на квартал Веселчане, където има 32 апартамента. По думите му само в рамките на един ден има повече от 60 см. потъване на земна маса в близост от 3-4 метра от основите на блока. Търсим най-добрите проектанти, които се занимават със свлачищни процеси, подчерта инж Хасан Азис. Той се е срещнал с жителите на застрашения блок, които са се оплакали, че вече на някои места се появяват малки пукнатини. Това ще е един от първите приоритети за проектиране и строително-монтажните работи по укрепването на свлачището, подчерта той. На место ще бъдат изпратени специалисти геолози, които да дадат компетентно мнение за спиране на свлачищните процеси.
На много места има срутища, но тези, които застрашават пътната инфраструктура или жилищни сгради, са на четири места – в Чифлик, в Повет, в Крайно село и в Царевец.
Община Кърджали е предприела съответните предохранителни действия още в момента на образуването на срутищата пътищата да са изчистени.
На много места в общината има улични настилки и пътища, които са засегнати от пороите. На не по-малко е възникнала необходимост от корекция на дерета, които често се превръщат в малки сметища. Ефектът е един – коритата на реките /деретата/ не могат да поемат придошлата вода и се получават опасни и застрашаващи разливи. „Красноречив пример за това е село Звезделина. Има необходимост от корекция на деретата в 9 населени места, но най-сериозно е положението в село Ненково. Този проблем продължава повече от година и част от брега на реката там е отнет от прииждащата вода”, коментира градоначалникът. По думите му друга нужда от корекция на дерета има в Глухар и в Опълченско и особено в Айрово, където дерето минава в непосредствена близост до къщите на хората.
Други невралгични точки след валежите са дерето в село Страхил Войвода, това в кв. Байкал, за което вече има осигурени средства в размер на 530 хиляди лева от еврофонда „Солидарност”. От тези пари ще бъде инвестирано и за корекция на деретата в село Мост и в село Чифлик.
Няколко са мерките, които община Кърджали предприема на този етап за възстановяване на щетите от пороите. Сред тях са спешно проектиране на засегнатите обекти, с които община Кърджали ще кандидатства пред фонд „Солидарнст”, за което срокът е 26 март или пред междуведомствената комисия към МВР; непосредствени мерки за отстраняване на всички нанесени щети по инфраструктурата; стъпки към чакалиране на пътища в населените места, които са разрушени от пороите.

Още снимки
 Прочитания: 1458 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign