Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Градоначалникът търси възможности за настаняване на семействата от рисковите сгради

 09 Февруари 2015

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис ще направи в рамките на днешния ден среща с хотелиери от града, за да обсъди възможността в хотелите да бъдат настанени семейства, които може да се наложи да бъдат евакуирани от с.Сипей, с.Бащино и бл.16 в кв.”Веселчани”. Това са рисковите райони, в които се активизираха свлачища след обилните валежи миналата седмица. В сутрешния блок на БНТ инж.Азис съобщи още, че ще бъде открита дарителска сметка за семействата от Сипей и Бащино, които останаха без домове.
Кметът на Кърджали разказа, че в настоящия момент Сипей е в най-трагично положение. Шест къщи са с конструктивни изменения и е невъзможно да бъдат обитавани, десет други къщи в района на свлачищния процес са с пукнатини. Общината е направила геоложки доклад за първоначалните най-спешни мерки. Предвидена е дренажна система на целия свлачищен процес. По техни сметки ще са необходими между 500 и 600 хиляди лева за спешни мерки. На хората е предоставено възможност да се премесят в общински жилища.
Пететажен блок кв. “Веселчане” в Кърджали също пострада от свлачищата. Обитателите на блока поискаха укрепването му. Хасан Азис обясни, че това е второто най-опасно място в Кърджали. Свличането на земно маса е между метър и седемдесет и два метра и половина. От няколко дена има ангажиран геолог, който е направил съответните проучвания. Свлачището е под наблюдение. В рамките на днешния ден ще се направят сондажи по цялото трасе. Евакуация няма да се наложи, но кметът обясни, че ще се срещне с всички хотелиери в Кърджали. Осигурено е и общинско общежитие с 54 места.


 Прочитания: 1317 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign