Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Продължават проявите от месеца на Америка в Кърджали

 09 Февруари 2015

Изложба на рисунки и акварели на родения в Кърджали художник Георги Кочев, който живее във Вашингтон и работи в Университета „Джордж Вашингтон” ще може да бъде видяна от утре от 17,30 часа в Дома на културата. Художникът ще открие изложбата по Скайп. Проявата ще се реализира в съдействие с Дружеството на художниците. Тя е част от програмата на Месеца на Америка в Кърджали.
Георги Кочев е роден и израсъл в Кърджали. Завършил е основно уличище «Иван Вазов». Средно образование придобива в училище ТДВА “Хр. Ботев” в Пловдив, специалност дърворезба. Магистър е по живопис от Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий». През 2012 г. се дипломира като магистър компютърни графики в Университета «Джордж Вашингтон». ,
През годините е бил учител по рисуване. Сега е в САЩ, където се занимава с графични знаци и дизайн. Член е на СБХ от 1994г. Участва в редица местни, национални и международни изложби.
Кърджали помни Георги Кочев като един от създателите на на Детска художествена Галерия в Обединен Детски Комплекс, в сътрудничество със Синди Крийтър, доброволка от Корпуса на мира. Негов проект е и стенописът в ОДК в сътрудничество с Ед Мънроу, доброволец от Корпуса на мира
В САЩ е носител на награда за живопис от ежегодна изложба на Съвета по изкуство на Феърфакс Каунти, Вирджиния.

Програмата на Месеца на Америка в Кърджали ще продължи до края на месец февруари.
На 18 февруари от 17.30 ч. отново в Дома на културата ще бъде представена изложба на най-добрите рисунки в конкурса за илюстрация на книгата „Графиня Лък” на Петя Караколева. Първите три места ще получат предметни награди. Проявата се реализира в сътрудничество с Галерия „Дар” и Дружеството на художниците. Победителите са определени след решение на жури, съставено от трима художници, членове на Дружеството на художниците. След изложбата ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” ще представят театрални етюди на английски език.
На 20 февруари, от 17.30 ч., в Бизнесинкубатора Снежана Тенева от Комисия „Фулбрайт”-София ще изнесе лекция на тема „Образование в САЩ”
На 26 февруари, от 17.30 ч., отново в залата на Бизнесинкубатор, – доц.д-р Костадин Грозев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” ще изнесе лекция „История и перспективи на българо-американските отношения”.
Месецът на Америка в Кърджали се организира от Дружество „Приятели на САЩ” със съдействието на Община Кърджали и Посолството на САЩ. През 2015 година той ще премине под знака на 25-годишнината на Дружество „Приятели на САЩ”. Медийни партньори са вестник „Нов живот”, Телевизия „Източни Родопи”, Общинско радио „Кърджали”, вестникът на българите в Канада и САЩ „България Сега” и Eurochicago.com. Тазгодишното издание се реализира и с подкрепата на фирмите «Халоила», «Френдс», «Палитра» и «Хати».

Още снимки
 Прочитания: 1309 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign