Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Световно известната американска джаз певица Джанис Харингтън с концерт в Кърджали

 18 Февруари 2015

Американската джаз, блус и госпъл изпълнителка Джанис Харингтън ще гостува в Кърджали като част от програмата на Месеца на Америка, съобщи Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ”. Певицата ще бъде придружена от своя китарист Дилън Вон и ще изнесе концерт на 25 февруари 2015 година в Дома на културата.
Освен вокалистка, аплодирана по целия свят, Джанис Харингтън е също продуцент и актриса. Работила е с известни изпълнители като Би Би Кинг, Жак Дюпре, Франк Синатра-младши, Сами Дейвис-младши, Бъди Гай, Лайънъл Хемптън. През 1982 г. пее на церемонията по връчването на Нобеловите награди в Осло, по покана на южноафриканския епископ Дезмънд Туту, който е един от лауреатите.
Джанис Харингтън е известна като посланик на автентичната американска музика и култура. Посещението й в България по покана и със спонсорството на Посолството на САЩ, е в чест на Месеца на афроамериканската история, който се отбелязва в Съединените щати през февруари и ознаменува постиженията и приносите на афроамериканците в историята на Америка.
На българските ценители на джаза е позната от участията си на престижния джаз фестивал в Банско, както и от концертите си в Зала „България” и НДК-София, и на Античния театър в Пловдив.
През 2006 г. създава дружество с идеална цел, което организира музикални ателиета и майсторски класове в училищата за деца от всички възрасти. В тази си роля Джанис Харингтън ще се прояви на 26 февруари 2015 г. в ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали, където ще проведе семинар за ученици.


 Прочитания: 1480 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign