Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът иска от съветниците да гласуват еднократна финансова помощ за засегнати от свлачища

 25 Февруари 2015

Двадесет и пет дни след поройните валежи в кърджалийско, под наблюдение продължават да са блокове 15 и 16 в кв. „Веселчане”, застрашени от активизирало се свлачище в района в началото на февруари.
Тогава земните маси край пететажните постройки започнаха да се свличат и само за няколко дни пропадането бе повече от метър и половина. За решаване на проблема от страна на община Кърджали бе ангажиран геолог, който да извърши проучване и даде компетентно становище за адекватни мерки, които да ограничат свлачищните процеси.
Какво е състоянието на свлачището, застрашаващо блокове 15 и 16 в кв. „Веселчане” към днешна дата, обобщи на пресконференция главният инженер на община Кърджали Катя Митовска. По думите й и към момента проучването на района от геолозите продължава. В екипа са включени и конструктор, и други специалисти, които да подпомогнат изготвянето на техническия проект за обекта. Предложението на екипа е да бъдат изградени две подпорни успоредни стени една над друга, както и дренажна система, която да отводни терена. За да не се освободи челно свлачището и да не се активизират повече пукнатини към основите на блока, стените трябва да бъдат изградени на етапи, коментира инж. Митовска.
Проливните валежи активизираха не само свлачището в района на кв. „Веселчане”. Те нанесоха щети както в града, така и в малките населени места на общината. Сред най-потърпевшите се оказаха собствениците на къщи в с. Сипей, където на 5 февруари свлачище събори една от тях, а застрашени се оказаха още десет къщи. Дъждовете събориха още къща и в с. Бащино, и създадоха проблеми в селата Пенево и Резбарци, не подминаха и пътищата в общината.
Стана ясно, че Община Кърджали е изпратила до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет информационни форми за всички засегнати обекти от проливните валежи, придружени със снимков материал. В отделно писмо до Комисията само за с. Сипей е поискана сума за неотложно аварийни работи по изготвената схема на необходимата дренажна система. Изчисленията са по укрупнени показатели, като в тях не са включени средства за укрепване на засегнатите участъци на пътя и на жилищата в селото, заяви днес инж. Митовска.
За преодоляване щетите от пороите община Кърджали се нуждае от многократно по-големи средства от заложените в бюджета 30 000 лева за неотложни аварийни дейности, каза днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Според него две са възможностите за получаване на помощ -чрез кандидатстване за подпомагане от държавата и от европейския фонд „Солидарност".
„Ако едната или другата възможност не бъдат реализирани, то тогава в борбата със свлачищата оставаме сами, очи в очи, а това означава да вземем от предвидените средства за друго в бюджета. Той е 40 милиона лева, като средствата за инвестиционна политика в него са 2,5 милиона, а те не биха стигнали само за укрепването на свлачището в с. Сипей. Ако средства все пак не бъдат отпуснати, общината ни ще трябва сама да се справи със свлачищата”, коментира днес градоначалника.
Въпреки трудната ситуация по възстановяването на засегнатите обекти от поройните дъждове, общината ще направи всичко възможно да подпомогне засегнатите. В тази посока на утрешното заседание на Общинския съвет Кърджали инж. Азис ще поиска съветниците да гласуват еднократна финансова помощ за част от семействата в селата Сипей и Бащино. Експертната оценка е показала, че необходимата обща сума е 15 000 лева.

Още снимки
 Прочитания: 1273 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign