Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Световноизвестната джаз, блус и госпъл изпълнителка Джанис Харингтън завладя Кърджали

 26 Февруари 2015

Световно известната американска джаз, блус и госпъл изпълнителка Джанис Харингтън завладя публиката в Кърджали, тя гостува в рамките на програмата "Февруари- Месец на Америка". „Имате прекрасен град. За мен е удоволствие да съм с вас тази вечер, за да отбележим заедно 25-годишнината на дружеството „Приятели на САЩ”, каза зам.-посланикът на САЩ у нас Брус Бъртън и благодари на председателя на дружеството Валентина Иванова и на всички приятели на САЩ в Кърджали за активната им дейност за представяне историята, културата и традициите на неговата страна. Продължилият повече от час и половина концерт в Дома на културата бе прекъсван често от аплодисментите на публиката. Джанис Харингтън бе придружена от своя китарист Дилън Вон. Двамата показаха на живо съчетания от най-оригиналните стилове на американска музика - госпъл, блус и джаз. Звучаха песни от Дюк Елингтън и Джордж Гершуин, композиции на бащата на госпъла Томас Дорси и хитове от репертоара на Франк Синатра. Заразяваща, динамична, въпреки своите 73 години, Джанис пя и танцува, с много артистичност и хумор представяше всяка една от песните, накара и залата да пее и танцува. Тя покори ценителите на джаза със своя топъл, плътен и интимно близък глас. Американската джаз и госпъл звезда получи много цветя от името на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, от председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, от областния управител Илия Илиев, от Дружество "Приятели на САЩ" и от US Alumni Club. Като посланик на автентичната американска музика и култура в Кърджали Джанис Харингтън изнесе и открит урок пред ученици в ГПЧЕ „Христо Ботев”. Освен концерта в Кърджали бе представена и интересна изложба „Когато духът оживява – Афро-американският танц в историята и изкуството” . Експозицията проследява развитието на танцовото изкуството, започвайки от първите традиционни танци на пристигащите от Африка роби, които те изпълняват на своите семейни и племенни празници.
Разказът преминава през балните зали и танцувалните салони на нощните заведения в Харлем като Котон клуб, за да достигне до съвременни световноизвестни хореографи и изпълнители, представящи се на Бродуей. Показани са и представители на степа, диското, брейка и хип-хопа, станали популярни не само в САЩ, а и в цял свят.

Поредните прояви са част от Месеца на Америка в Кърджали, организирани от Дружество „Приятели на САЩ” и община Кърджали.
Още снимки
 Прочитания: 1494 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign