Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Трето посещение на американски дипломат в ГПЧЕ „Христо Ботев”

 26 Февруари 2015

Негово превъзходителство Брус Бъртън – зам.-посланик на САЩ в България бе на официално посещение в ГПЧЕ „Христо Ботев” по покана на Дружеството „Приятели на САЩ” – Кърджали. Официалните лица, сред които бе и културното аташе на посолството – г-жа Тами Палчиков, бяха посрещнати от почетния шпалир на гвардейците от Първия ученически гвардейски отряд, а по стара българска традиция момичета, облечени в народни носии, поднесоха хляб и сол за „Добре дошли!”
Срещата бе открита от Директора на Гимназията госпожа Йорданка Чавдарова, която изрази задоволство от посещението на дипломат Бъртън и сподели, че това е трета официална визита на американски посланици и е знак на уважение към единствената езикова гимназия на територията на област Кърджали. Госпожа Чавдарова припомни, че в училището има изградено над 20-годишно партньорство в работата с доброволци по различни международни програми и учениците имат възможност да опознаят не само лингвистиката в детайли, но успяват да разширят познанията си по отношение на традиции и културно многообразие. Тя поздрави и доброволката Никол Пилар, която с работата си печели симпатиите както на учениците, така и на колегията в гимназията. Особен чар внесе и специалният подарък – американски таралеж, връчен от дипломат Брус Бъртън, за обогатяване на колекцията от сувенири – таралежи, които са част от символиката на гимназията.
Огромна мартеница с родопски чан и цветна вълна, впечатли гостите от американското посолство. С пожелания за здраве и сполука госпожа Чавдарова обясни, че този дар е ръчно изработен от ученици по проект „Успех”, с ръководител Мария Митрева, а фланелки с логото на училището остават още един спомен от днешната визита.
С българска ръченица и фолклорни ритми бяха отправени поредните поздравления към гостите. Момичетата от танцовата формация по проект „Успех” потопиха всички присъстващи в магията на неравноделни тактове и феерия от звуци и танци. Точно когато стихнаха аплодисментите се чу звън на китара, ритъм и…Джанис Харингтън предизвика взрив от аплодисменти след думите, изречени на български: „Благодаря Ви! Прекрасни сте!”. Така ботевци посрещнаха джаз изпълнителката Джанис Харингтън и китаристът Дилън Вон, а те направиха незабравим подарък на младежите, присъстващи на спектакъла като взривиха препълнената зала на ГПЧЕ „Христо Ботев”.

Още снимки
 Прочитания: 1665 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign