Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тазгодишното издание на Месеца на Америка завърши

 27 Февруари 2015

Интересен поглед към българо-американските отношения поднесе в Бизнес инкубатора в четвъртък доц. Д-р Костадин Грозев от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В лекцията си той наблегна на ролята на личностите, работили в тази област независимо или въпреки държавната политика, които са оставили трайна следа и са популяризирали България зад Океана.Най-известен сред тях, според историкът, е Стоян Ватралски, който е написал химна на един от престижните американски университети „Харвард”. Този химн се изпълнява и до днес. Освен този факт, доц. Грозев поднесе богата информация за живота на Ватралски и патриотичната му дейност за популяризирането на България. Стана дума и за други имена като Петър Дънов, Георги Андрейчин и други популярни нашенци в САЩ.
Университетският преподавател проследи етапите в историята на българо-американските отношения, започнали с пристигането на първите мисионери в нашите земи, за да се стигне до официалното дипломатическо начало през 1903 година, когато княз Фердинанд посреща първият щатски посланик. България и Америка са имали периоди на сближаване, имали са периоди и на война, а днес са стратегически партньори.
Приятна емоция за доц. Грозев бе присъствието в залата на негови бивши студенти.
В края на срещата гостът бе засипан от десетки въпроси на ученици от СОУ „Отец Паисий”. Младите хора, които работят по проект за българските институции, ръководен от главен учител Теодора Богданова, искаха да научат повече за създаването на Софийския университет, за личностите, които са го ръководили през годините, за сградите и факултетите и др. Интересната дискусия завърши с предложение от доц. Грозев към учениците да посетят Университета, а той лично да ги разведе.
Лекцията на доц. Грозев бе последната проява в тазгодишното издание на Месеца на Америка, организиран от Дружество „Приятели на САЩ”, Посолството на САЩ и Община Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1249 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign