Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В понеделник официално се открива монументалната пластика “Лирата на Орфей” в Кърджали

 17 Ноември 2006

В понеделник 20 ноември официално ще бъде открит един от най-значимите обекти в града - кръговото движение пред автогарата.Идеята е той да се превърне в един от новите символи на Кърджали . Пространство пред автогара “21 век” е пресечна точка за пътните маршрути и входно-изходните артерии на областния град.Там вече се издига монументалната пластика “Лирата на Орфей”, оформени са зелени и водни площи около нея. Идейният проект за композицията е на известния кърджалийски творец Зиятин Нуриев, а вертикалната планировка е дело на ландшафтния архитект проф.Кръстан Каракашев.
Празничната проява ще започне в 17,30 . До автобусната спирка на автогара “21 век” ще бъде оформена импровизирана сцена, каза днес на специална пресконференция кметът инж.Хасан Азис. На срещата с журналистите присъстваха още скулптурът Зиятин Нуриев, директорът на ДМДТ”Кадрие Лятифова” Орхан Таир и главният експерт в сектор “Култура” в общинска администрация Игнат Пейчев.
Концертът –спектакъл, който ще видят кърджалийци и гостите на града, е изготвен със съдействието на директорите на двата театъра - ДДКТ "Димитър Димов” и ДМДТ”Кадрие Лятифова”.Със свои изпълнения ще се представят местни творци, сред които Общински център за култура и младежки дейности, Тракийски ансамбъл, Група за родопски песни от Ардино, Читалище “Юмер Лютви”, кларинетиста Нешко Нешев и певеца Орхан Мурад.Специално за случая са понанени и кукери от Ивайловград.Очаква се на празничната проява да присъстват депутати от нашия избирателен район, представители на Министерство на културата , областният управител на Кърджали, кметове на населените места от областта, представители на творческите съюзи тук и други.
Ръководството на Община Кърджали кани жителите на града и общината да участват в официалното откриване на един от най-значимите обекти в града - монументалната пластика “Лирата на Орфей” и цялостно обновеното ландшафтно пространство в района на кръговото движение пред автогара “21 век” на 20 ноември от 17,30 часа.


Още снимки
 Прочитания: 3414 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign