Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци се помолиха да няма бедствия, болести и катастрофи на общ курбан за здраве

 02 Май 2015

Първи по рода си общоградски курбан за здраве организира община Кърджали, а поводът е зачестилите природни бедствия, сполетяли жителите й, а също и катастрофите, болестите на хора от региона.
Съорганизатори на курбана станаха Районното мюфтийство и църквата „Свети Георги победоносец”, представени от районния мюфтия Бейхан Мехмед и енорийския свещеник отец Петър Гарена.
Пред очите на стотици кърджалийци, дошли да опитат от вкусната курбанена чорба в парк "Арпезос Север", двете духовни лица, заедно с кмета на общината инж. хасан Азис, осветиха 25-те казана курбан, като преди това участваха лично в приготвянето му.
Лично кметът на общината инж.Хасан Азис инспектира към 10.00 ч. организацията за Общоградския курбан за здраве. От ранните часове на деня над 600 кг телешко месо бяха заредени в 25 казана, за да може ястието да е готово до началния час 12.00 часа. Както и стана.
Гости на Курбана за здраве бяха народни представители от региона, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, общински съветници от местния парламент.
Преди да започне раздаването на курбана кметът инж. Хасан Азис изтъкна, че проявата е замисляна отдавна, а за да се случи в днешния ден са помогнали многократните молби от граждани на Кърджали – християни и мюсюлмани, към него и към енорийския свещеник и районния мюфтия.
„През последните месеци и години ние преживяхме трудни дни.По пътищата загинаха много наши съграждани, пътувайки за да търсят препитанието си. Много наши съграждани – и млади и стари, бяха сполетени от болести. А през последните месеци в Кърджали, а и в страната ни като цяло, имаше наводнения, свлачища. Много хора загубиха своите къщи. И затова ние днес правим курбан.
Курбанът е една многовековна традиция за нас, за всички хора независимо от етнос, пол и религия. Курбан се прави и при мюсюлманите, и при християните. Решихме курбанът да бъде общ. Той можеше да се направи отделно в църквата и отделно в джамията. Но Кърджали е избрано от всевишния място. То е благословено място за всички нас. И тъй като Кърджали е пример за толерантност, Кърджали доказва, че неговите хора могат да споделят както трудните, така и хубавите дни.
Нека се помолим на Всевишния, Кърджали да бъде предпазен от бедствия, болести и катастрофи, всеки с вярата, която носи”. Това каза пред кърджалийци кметът инж. Хасан Азис.
След молитвата, в изказването си отец Петър Гарена изтъкна, че в Кърджали живеят вярващи хора, независимо дали те са мюсюлмани или християни. „Все повече хората ни питаха не може ли да се направи общ курбан за предпазване от нещастие. Отлагахме го дълго във времето и лично за мен това бе от страх да не би някой да тръгне да търси из под вола теле. А днес, който търси под вола теле, аз му казвам – телето вече е сготвено в един общ курбан. Да дойде и да опита, и се помоли”., каза отец Петър.
Своя молитва за здраве щастие и благополучие произнесе и районния мюфтия Бейхан Мехмед.

Още снимки
 Прочитания: 1463 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign