Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали - с нов символ

 21 Ноември 2006

Тържествено снощи бе открит новият символ на Кърджали – пластиката “Лирата на Орфей”.В района на колелото до “21 век” бяха дошли стотици кърджалийци и гости на града. Празничната церемония започна с шествие, водено от мажоретния състав и градския духов оркестър. По-късно към тях се присъединиха и състави от двата театъра, Дома на културата, читалище “Юмер Лютфи” и читалище “Родопска искра” – Ардино, изпълнители от Тракийския ансамбъл при дружество “Димитър Маджаров”. Концертът – спектакъл откри хор “Незабравки” с песен за Кърджали. С приветствени думи към присъстващите се обърна кметът на града инж. Хасан Азис. В словото си той каза: “Монументалната пластика "Лирата на Орфей", която тази вечер имам честта да открия, символизира много неща.Тя е на място, където се срещат четири пътя и се сливат в кръг, който означава безкрайност. Искахме композицията да съчетае по един неповторим начин шепота на водата на една вечна река, която пресича града ни, лъкатушещите родопски пътища, зеленото на Родопа планина и слънцето, което свети най-много дни през годината над нашия град. Дали са успешни усилията ни ще узнаем, може би, след време.Защото внушението на тази абстрактна пластика е различно за всеки.Тя е и символ на нашето гостоприемство, и врата към света. И послание към тези, които ще дойдат след нас. Тази лира, която освен всичко е и символ на нашата обич към Кърджали и на желанието ни да живеем в по-подреден, уютен и красив град, надявам се, все повече ще обръща прозорците на къщите ни към тази река, ще срещне очите ни с очите на съседа и непознатия.
Кърджали е град, който заслужава своите символи. А когато те се увеличават и стават знаци за определени места в града ни - какво по-хубаво от това. Кърджали е един от най-красивите градове в България. Неговите жители и хората от цялата община са едни от най-стойностните, отговорни и добронамерени граждани в нашата държава. Кърджалийци заслужават своите нови символи. Те се опират на миналото, те са лъч светлина в днешния ден , те ще ни помогнат да съхраним своята идентичност във времето на бързи промени.”
Инж. Азис благодари в словото си на всички взели участие в оформянето на пространството – скулптурът Заятин Нуриев – автор на пластиката, ландшафтния арх. Кръстан Каракашев и фирмите-изпълнители на проекта “Гаспар Годо”, “Караман” и ОЧБ. Сред гостите на тържеството бяха заместник-областните управители Начо Ковачев и Сабахатин Риза, председателят на Общинският съвет Сейфи Неджиб, кметове на съседни общини и др. Танцьори с факли обиколиха монументалната фигура и зрителите видяха откъс от балетния спектакъл “Мечта за Родопа”. Последваха изпълнения на кларинетиста Нешко Нешев, певеца Орхан Мурад, акордеониста Нешко Нешев, танцьори от читалище “Юмер Лютфи”. С много аплодисменти публиката посрещна и групата за родопски песни от Ардино и солистите от Тракийския ансамбъл. По традиция на финала се включиха и танцьорите от Дома на културата, след което кмета на общината заводи дълго празнично хоро, на което се хванаха много от

Още снимки
 Прочитания: 2885 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign