Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали тържествено чества 9 май

 09 Май 2015

Кърджали тържествено чества 70 години от края на Втората световна война и Деня на победата над хитлерофашизма, както и 65-та годишнина от създаването на Обединена Европа.
Пред паметната плоча на загиналите родопчани при боевете на Драва и унгарската пуста в центъра на града се събраха ветерани от войните, представители на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и Български антифашистки съюз, много граждани.
Сред гостите бяха народният представител Цвета Караянчева, областният управител Илия Илиев, кметът на Кърджали инж.Хасан Азис, членът на ИБ на БСП Милко Багдасаров, лидери на политически партии, представители на Дружеството на руската общност в града, Дружество на приятелите с народите на Русия, патриотични организации. Венци и цветя в знак на признателност към саможертвата на българските воини бяха положени от всички гости, както и от името на народния представител Мустафа Ахмед, от председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа и омбудсмана на Кърджали Расим Муса.Присъстващите почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание.
„Днес отбелязваме една важна дата от световната история -70 години от края на Втората световна война. Без Деня на победата, нямаше да го има и Денят на Европа.Ако не беше победата над хитлефашизва, днес нямаше да има и демокрация. Народната памет е жива. С цената на свидни жертви българската армия постига блестящи победи при Ниш, Страцин, Стражин, Драва, Мур. Затова днес се прекланяме пред всички воини, отдали своя живот с осъзнат дълг, воинска чест и любов към отечеството.Ние, потомците не трябва да забравяме никога тяхната саможертва”, каза в словото си Ани Иванова, член на Централното и Областното ръководство на Съюза на ветераните от войните в България.
„Уважаеми ветерани, дълбок поклон пред стореното от вас. Вие сте пример за подражание на днешните и утрешни защитници на България. Ще помним завета ви да пазим мира и никога повече да не се повтарят жестокостите на войната”, каза още Иванова.От името на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните тя поздрави ветераните от Кърджали за техния героизъм и им връчи юбилейни медали. За изключителния принос да помагат на хората, воювали през 1944-1945 г., юбилейни медали получиха и областният управител Илия Илиев, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и Йордан Митев –председател на Областния съвет на Българския антифашиски съюз.Кърджалийци и гостите поднесоха венци и цветя и пред паметника на Руския воин в градинката пред храма ”Св. Георги Победоносец”.„Материален носител на идеите и силата на този празник за единение и мир в света са ветераните”, каза Йордан Митев, председател на ОС на БАС Кърджали.Той припомни думите на ръководителите на Великите държави, участници във войната и подписали заключителния протокол на Потсдамската конференция „Никога повече война!”. Тържеството завърши с изпълнение на дамски хор„Ахрида”.

Град Кърджали и областта заемат своето важно място в историята на българската бойна слава. Тук са били разположени едни от най-изявените военни формирования на 10-та пехотна родопска дивизия, от която на бойните полета са загинали 88 бойци. В момента в община Кърджали са останали само 9 живи участници във Втората световна война, най – младият е на 93 г., една част от тях не успяха да се включат в общоградския празник на 9 май, защото не са в добро здравословно състояние.За всички ветерани и придружаващите ги близки бе даден тържествен обяд от кмета на Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1235 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign