Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Норвежкият фонд финансира проект за реставрация на 11 обекта от Перперикон

 11 Май 2015

Единадесет обекта от античния и средновековен град Перперикон ще бъдат реставрирани и експонирани в рамките на проект „Перперикон-минало и бъдеще”, финансиран по Норвежкия фонд. Това съобщи днес на пресконференция кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той припомни, че договорът за проекта бе подписан на 23 април тази година, като основната му цел е да възстанови, съхрани и популяризира археологическия комплекс „Перперикон” като уникална част от българското и европейското наследство. По думите му проектът е и естественото продължение на направеното по Оперативна програма Регионално развитие.
Проект „ Перперикон-минало за бъдеще” е на стойност 748 203, 60 евро и се реализира по мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство” на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Инж. Азис съобщи, че проектът трябва да приключи на 30.04.2016г. До тогава ще бъдат реализирани консервационно-реставрационните работи обхващащи югозападната част на Акропола. Ще бъдат консервирани, реставрирани и експонирани три олтара, щерна, четири жилищни сгради, крепостната стена на Акропола с два бастиона, полигоналната кула и уличната мрежа. В рамките на проекта се предвижда да бъде организиран тридневен промоционален семинар, в който се очаква да участват специалисти в областта на културното наследство от България и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. В семинара ще бъдат поканени историци, археолози, изследователи, архитекти с интерес към историята, както и представители на институции отговарящи за опазването на културното наследство, коментира инж. Азис днес. В рамките на проекта се предвижда да бъдат проведени и презентационни събития, както и създаден сайт на проекта.


 Прочитания: 1059 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign