Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Държавна приемателна комисия гледа парк Арпезос-Север„ -III етап на 22 май

 11 Май 2015

На 22 май очакваме да започне работа назначената Държавна приемателна комисия за обект Парк „Арпезос-Север„ -III етап. Това съобщи днес на нарочна пресконференция кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той обяви, че след приключване на работата й ще бъде организирано и официалното откриване на тази част от парка.
Проектът е един от най-знаковите и най-зелените, реализирани през последните години в община Кърджали. Чрез него се оформя пространството на идеалния център, като се обогатява с едно прекрасно място за почивка, за свободното време и за организиране на различни прояви, подчерта градоначалникът.
„За нас това е един успешно начинание, което води началото си още от 2005 година, когато проведохме Национален конкурс за цялостната визия на парка. В рамките на десет години ние изготвихме проекта и на два етапа построихме парк, разположен на 200 декара. Нашата работа продължава. Имаме готово техническо задание за цялата зона на парка с площ от общо 500 декара, както и проведена процедура за продължаване на обновяване на тротоарите по бул. „България”, каза инж. Хасан Азис.
Той съобщи, че към настоящия момент по проект Парк „Арпезос - Север” – ІІІ етап са подменени тротоарни плочи с площ 24 599 кв.м. Те обхващат района от кръстовището при магазин „Гейк” до ул.”Отец Паисий” и прилежащите им терени по плана на град Кърджали. Подменени са още 10 229 кв.м тротоари от кръстовището при магазин „Гейк” до ул.”Булаир” и прилежащите им терени. Монтирано е енергоспестяващо улично осветление от кръстовището с ул. „Булаир” до кръстовището с улица „Отец Паисий”. Оформени са нови кътове за отдих пред общината и пред жилищните блокове. Поставени са и десет нови соларни осветителни тела и са подмени изсъхналите дървесни видове.
Инж. Азис съобщи още, че се очаква и допълнително финансиране за реконструкция на площадно пространство и тротоари по бул.”България” и бул.”Беломорски” и прилежащите им терени, с обхват от кръстовището при автогара до ул.”Миньорска” по плана на гр.Кърджали.
В рамките на пресконференцията коментар за изпълнението на проект Парк „Арпезос - Север„- III етап направи и главният архитект на община Кърджали.
„Преди две години ние обявихме нашите намерения, но се радвам, че днес можем да ги отчетем и то успешно”, заяви Петя Назърова. Тя съобщи, че на 18 декември 2014г. е бил подписан акт 15 за обекта, с което е дадено възможност да се отвори връзката между района на Пазара и кв.”Възрожденци”.
„Ние оформихме едно пространство, което е важно не само в градоустройствен план. За тези няколко месеца имаме изключително положително отношение от страна на гражданите по отношение на тази връзка, както и за изградените спортни съоръжения.”, подчерта арх. Назърова.
По проекта в парковото пространство вече са оформени малко футболно игрище 45/75 м., с осветление и настилка от изкуствена трева с вбит кварцов пясък и екофил. Изградено е комбинирано игрище за хандбал и баскетбол с мобилни баскетболни кошове и комбинирано игрище за волейбол и бадмингтон с трибуни за зрители.
През последните години Кърджали стана място, където си дават среща и най-добрите спортисти по плажен волейбол. В новото парково пространство има вкопано в терена игрище за плажен волейбол с трибуни за зрители, дренирано и защитено от отнасяне на пясъка от силен вятър.Атрактивно място за спорт са и двете писти за парков кегелбан по специален детайл с канал за връщане на топките и комплекти дървени кегли, както пет стационарни тенис маси.
В близост до терена за плажен волейбол е проектирана площадка с комплект от 11 стационарни уреда за фитнес. То е с настилка от гумен гранулат. Има и детска площадка с комбинирани детски съоръжения за три възрастови групи /до 3 години, от 3 до 12 години и от 12-18 години/.
Арх. Назърова съобщи, че се работи по втора площадка с уреди за по-възрастните в района на градската градина, която ще бъде изградена с помощта на Лайънс клуб.
Проект «Изграждане на парк „Арпезос-Север” – ІІІ етап и рехабилитация и реконструкция на тротоари в гр. Кърджали» се реализира по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161PO001/1.4-09/2012/020 от 20.05.2013 г., финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие на обща стойност 5 012 248,20лв. От тях 4 512 305,57 лв. са за основния обект, по който се работеше досега. Изпълнител на проекта е обединение „АРПЕЗОС”, с членове „АРДАСТРОЙ” ООД гр.Кърджали, „Ел.изграждане” ООД гр.Кърджали и „КАРАМАН” ООД гр.Кърджали.
Изграждането на III етап на парк “Арпезос-Север” е с обща площ 69 972 кв. м., от които 49 300 м2 се финансират с настоящия проект. Това е продължение на вече изградените и въведени в експлоатация I и II етап на парка.

Още снимки
 Прочитания: 1339 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign