Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

“Нощта на музеите” в Кърджали събра стотици посетители

 17 Май 2015


Стотици кърджалийци и гости изпълниха залите на Регионалния исторически музей в “Нощта на музеите”. Програмата започна със спектакъл на първия в страната Ученически гвардейски отряд на Езиковата гимназия “Христо Ботев”, преврънал се в емблама на града край Арда. „Искаме да покажем в цялост един от новите символи на града. Едновременно с това стартираме и дарителска акция за набиране на средства за 30 нови гвардейски униформи”, обясни директорът на музея Даниела Коджаманова. Изненада за посетителите бяха и момичетата от фанфарния оркестър и танцьорите. До полунощ не спираха посетителите в залите „Археология”, „Природа” и „Етнография”.
Огромен интерес предизвика изложбата „Девет товара коприна и още девет везани”, показана за пръв път пред погледа на кърджалийската общественост. Експозицията представя най - доброто от колекциите „Коприна" и "Бродерия” от фонда на отдел „Етнография” на музея в Хасково. Тя проследява пътя на коприната от бубата до изработването на плата и неговото превръщане в ризи, рокли, елеци, нощници, покривки, шалове или кърпи. „Експонатите са от 19 и 20 в. Повечето платове са с естествена цвят на пашкулите.Идеята на изложбата е да направи посетителя свидетел на непреходната красота и ефирност, която коприната притежава”, разказа етнографът Соня Костадинова. Изложбата е гостувала в Перник, в Националния етнографски музей, на Етъра, Регионалния етнографски музей в Пловдив, Стара Загора. Била е и в Смолян. В Кърджали ще остане до август месец, за да имат възможност повече хора да я видят.
Регионалният исторически музей в Кърджали е създаден през 1965 г. с цел да проучва, съхранява и популяризира културно-историческото наследство в Източните Родопи. Oсновният му фонд включва над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи. Музеят се помещава в уникална сграда, обявена за архитектурен паметник на културата с национално значение през 2005 г., разположена сред красив парк, където растат над 30 екзотични растителни вида. Сградата е построена в периода 1922–1930 г.
„Тази година музеят ще чества 50 години от своето създаване.С „Нощта на музеите” на 16 май поставяме началото на поредица от прояви, с които ще отбележим юбилея”, съобщи директорът на РИМ Кърджали Даниела Коджаманова. Празничната вечер завърши със заря.Още снимки
 Прочитания: 1527 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign