Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Община Кърджали представи европейския си опит на Борса за общински проекти

 19 Май 2015

Община Кърджали представи европейския си опит на Борсата за общински проекти в град Пловдив на 17 и 18 май. Тя бе част от най-големия международен форум, организиран от Националното Сдружение на Общините в Република България - Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа.
В работата й се включиха близо 550 делегати от България и още 15 държави, сред които Хърватия, Словения, Молдова, Сърбия, Турция, Румъния, Босна и Херцеговина и Австрия.
На самостоятелния щанд на община Кърджали посетителите на изложението имаха възможност да се запознаят с реализирани 25 проекта с помощта на европейските фондове през предходния програмен период 2007-2013г. Сред тях проектите за скалния град на траките Перперикон и Интегрирания воден проект на Кърджали, включващ изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и довеждащ колектор, както и разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа на град Кърджали. Информационни материали бяха представени и за по-малките проекти, свързани с развитието и обучението на администрацията, реализирани по ОП „Развитие на човешките ресурси” и за проекта, насочен към въвеждането на мерки за енергийна ефективност в учебните заведения в Кърджали.
Особен интерес предизвика един от най-мащабните проекти реализирани през последните години с помощта на европейските фондове-този за изграждането на парк „Арпезос-Север”. Интересът бе провокиран и от представения макет на парка по време на борсата за общински проекти, разположена в палата 6 на Панаирното градче в Пловдив.
Посетители на изложението имаха възможност да разговарят и с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис. Реализирането на двата етапа на парка в срок от 4 години и възможностите, които той предлага като функции, разположение и използване на терени, загубили своето предназначение за нещо ново, бяха адмирирани от тях.
„Борсата на общински проекти показа, че българските общини вече са се научили да работят по европейски проекти и да инвестират правилно средствата, за да се получи най-големия ефект. Местните власти имат възможност да споделят опит и заедно да работят за по-добри градове”, сподели след завръщането си Надежда Цветкова -началник отдел „Управление на проекти” в общинска администрация Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1148 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign