Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

100 процента са завършени строително-монтажните работи на Водния цикъл

 21 Май 2015

100 процента са завършени строително-монтажните работи на трите части от проекта за Водния цикъл на Кърджали. „С този проект Кърджали покрива и този критерий за модерен европейски град със своя пречиствателна станция за отпадни води. С нея се решава и един голям екологичен проблем – замърсяването на водите на яз. „Студен кладенец”.
Това каза днес по време на последната междинна пресконференция по проект „Интегриран Воден Проект за Кърджали: Изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа” , финансиран в рамките на ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.” кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
„Проектът води началото си не отпреди две, а от повече от 10 години. Проект, който беше подготвен по предприсъединителната програма ИСПА на ЕС през 2005 година, беше на няколко пъти оптимизиран по отношение на водопроводната и канализационната му част. Този проект нямаше да бъде реализиран, ако не беше провеждането на една целенасочена и дългосрочна политика на общината за визията на Кърджали”, каза инж. Хасан Азис.
В пресконференцията участваха още представители на фирмите - изпълнители на обекта и строителния надзор по проекта.
От думите на кмета инж. Хасан Азис стана ясно, че до този момент по него са разплатени 50 318 356 лева, което прави 72 процента от общата стойност, която е 69 970 000 лева.
По време на пътуващата пресконференция участниците в нея обстойно огледаха уникалната Пречиствателна станция като проследиха всички стъпки на водата – от влизането й в Пречиствателната й станция, през механичното и биологичното й пречистване, до напълно пречистеното й състояние, в което се влива в язовира.
В момента там текат 6-месечен пробен период, а за обслужването й се грижат 23 човека, които същевременно се обучават. Стана ясно, че най-късно през октомври пробния срок на работата на станцията и обучението на персонала ще приключат.
Кметът инж. Хасан Азис изрази своето удовлетворение от свършеното по проекта до тук и подчерта, че подобен проект в Кърджали не е реализиран в последните 100 години. Гордея се, а и всеки гражданин на Кърджали трябва да се гордее с този проект и затова ще организирам седмица на отворените врати, през която деца и възрастни ще могат да проследят пътя на пречистването на водата, каза градоначалникът.
Изградени са над 14 километра В и К-мрежа, като два от тях са реконструирани; над 23 километра канализация, 17 от които новоизградени. И за двата обекта са издадени актове образец 15, който предшества заключителния акт 16.
Стойността на пречиствателната станция е 28 866 000 лева.
Имаме една напълно работеща система за пречистване на отпадните води на Кърджали, каза кметът инж. Хасан Азис. По думите му се е наложило крайния срок за приключване на проекта да бъде удължен с допълнително споразумение от декември 2014 година, заради жалба за издадено удостоверение за строеж и поради необходимостта от съгласуване с АПИ за преминаването през път, реализиран по ОП „Транспорт”.
Новите срокове за приключване на проекта са до 31 януари 2016 година със цялостно документално оформяне, и 30 октомври 2015 година, през което време ще бъдат отстранени някои дребни нередности по строително-монтажните работи.Още снимки
 Прочитания: 1273 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign