Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на Кърджали получи отличието „Кмет на месец април”

 22 Май 2015

На специална церемония днес кметът инж. Хасан Азис получи отличието „Кмет на месец април" за общини над 20 000 души на авторитетното електронно издание Kmeta.bg. Специално за да му го връчи, в Кърджали пристигна изпълнителният директор на интернет-портала Боян Томов.
Кметът на Кърджали получи най-голям брой точки сред останалите номинирани управници. Признанието е за взетите адекватни мерки за справяне с бедствените ситуации през месец март.
„Аз съм голям привърженик на този регион, защото хората са много гостоприемни и имам много приятели. Изключително много се радвам, че наградата за април „Кмет на месеца” спечели кметът на Кърджали. Това стана след като един месец нашите читатели гласуваха. Видях, че кметът е взел доста адекватни мерки, свързани с бедствието.”, каза Боян Томов. Той съобщи, че на 11 септември 2015 година в София, в присъствието на голям екип от ЕК, ще бъдат връчени наградите „Кмет на годината”, този път за мандат. Критериите са изградени върху 10-11 теми, сред които инфраструктура, инвестиции, култура, туризъм, европейски фондове, транспорт и др.
От своя страна кметът на Кърджали инж. Хасан Азис каза, че е претендент за отличието „Кмет на годината”. Той благодари на интернет-портала „Кмета БГ” за признанието при справяне с бедственото положение през март, както и на всички, чиито гласове са го изтласкали на тази престижна позиция.
После накратко градоначалникът се спря на големия проблем със свлачищата и направеното от общината и администрацията за справянето с тях.
„Пораженията от явления като свлачищата са непосилни за преодоляване от нито една община в България. Преодоляването на последствията от свлачищата трябва да бъде обект на държавна политика от гледна точка на поемане на финансовата тежест. Въпреки това ние не останахме безучастни към проблема със свлачищата”, коментира кърджалийският градоначалник.
По думите му бързо е бил изработен техническия проект за свлачището в най-засегнатото село Сипей, където към настоящия момент 6 са къщите, които са съборени след движението на земните маси. В последвалите свлачищни процеси бяха засегнати още 10 населени места, като общо 13 са сградите, които вече са негодни за живеене. За да бъдат обследвани те, в общината е създадена специална комисия, която да определи пазарната оценка на щетите. Освен това се готвят и технически проекти, чрез които ще се иска помощ от държавата. За хората, чиито домове пострадаха най-много по предложение на кмета инж. Хасан Азис бяха отпуснати и парични помощи до 2000 лева.
„Освен това ние ползвахме най-добрите експерти в нашата страна, тези от МГУ, и получихме техните препоръки за справянето със свлачищните процеси. Възложили сме да бъдат изготвени технически проекти за всичките тези 10 свлачищни райони. Нашето виждане за справянето с проблема със свлачищните процеси не само в Кърджали, а в цялата страна, е да се направи актуализация на бюджета, каквото предложение вече беше направено в Народното събрание от председателя на ДПС г-н Лютви Местан.”, коментира инж. Хасан Азис.
Той припомни също, че само в рамките на три дни след снежното бедствие в община Кърджали са се справили с проходимостта по пътищата и нарушената инфраструктура. „Работехме по 24 часа в денонощие, задействахме Плана по бедствия и аварии, ангажирахме цялата налична техника в общината и до третия ден ние осигурихме достъп до всички населени места”, каза още кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

Още снимки
 Прочитания: 1133 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign