Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Детски и младежки парламент отброи своите първи десет години

 23 Май 2015

С тържествена сесия в навечерието на 24 май, Детски и младежки парламент отбеляза днес своята десет годишнина. Поздрави, усмивки и трескава подготовка съпровождаха началото на събитието. За него бяха дошли не само настоящи членове на Детски и младежки парламент, но и отдавна порасналите момичета и момчета, преминали през редиците му. Преди влизане младите парламентаристи направиха своята задължителна регистрация, след което заеха местата си в онази същата зала на ОДК, където преди десет години бе положено началото на Детски и младежки парламент.
Към това време се върна и директорът на Обединен детски комплекс Златка Пеньова, която поздрави участниците в тържествената сесия. Припомни на всички за началото и за първите млади и амбициозни деца, членове на ДМП, които са имали възможността да представят своите желания и искания и те да бъдат реализирани с помощта на общината, областта, ръководствата на учебните заведения и институциите в града.
„И тогава, и сега вашите идеи се реализират и това става благодарение на вашия огромен труд и постоянство. Надявам се това да продължи да се случва още десет по десет години.”, каза още Златка Пеньова.
Специални гости за годишнината на ДМП бяха зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова и началникът на РИО Кърджали Гроздан Колев.
„Искрено се радвам, че можем да отбележим заедно вашия рожден ден. Вие винаги сте правили ежедневието на Кърджали по - интересно и по - красиво. Гордеем се с вашия труд, вашата инициативност и креативност. Бъдете винаги така активни и инициативни, бъдете здрави, бъдете успешни и истински щастливи, заради това, че имате и сте имали възможността да сте част от голямото семейство на Обединен детски комплекс.” С тези думи към младежите се обърна зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова. Тя предаде и личните поздрави на кмета на общината инж. Хасан Азис и прочете поздравителен адрес от негово име.
Своите пожелания за празника на Детски и младежки парламент отправи и началникът на РИО Кърджали Гроздан Колев.
„Вие толкова много присъствате в живота на обществото ни, че не бихме могли да си го представим без вас. Но не е само това. Едно от важните неща за ДМП е, че той е поле за реализация на всички онези млади хора, които искат да бъдат по-успешни във живота. ДМП е едно социализиране на ниво административен и публичен живот и всичко онова, което се случва на възрастните хора, които се занимават с отделните компоненти на обществото. Вярвам във вашето бъдеще и ви пожелавам успех”, каза Гроздан Колев.
Макар и тържествена, сесията на младите парламентаристи бе структурирана по изискванията на приетия от присъстващите дневен ред. Той включваше представяне на отчет за досегашната работа на парламента, приемане на харта на Детски и младежки парламент и приемане на програма за следващата учебна година, както и избор на ново ръководство. Но вместо скучен доклад, младежите отново проявиха своята креативност и представиха дейността си през изминалите години под формата на презентация с много снимки, информация и музикално оформление. В края получиха и поздрав от най-младите членове на парламента. От тази година това са ученици от пети клас. Те построиха своята импровизирана стена от десетте принципа, които ги водят в дейността им. Девет от тях - мечти, идеи, воля, визия, развитие, иновация, подкрепа, екипност, революция стояха в основата, за да бъде поставен и върхът, а там бе думата човек.
Последваха и изказванията за представения отчет за дейността на Детски и младежки парламент. Те звучаха повече като поздравления и пожелания, а по-голяма част от тях бяха казани с много вълнение. Тук там пробляскваха и сълзи в очите на младежите и най-вече на тези, които вече излизат от редиците на парламента, за да поемат своя път живота. Сред тях бе изказването и на настоящия председател, дванадесетокласник от ПГИ „Ал.Константинов”, Димо Попов. Емоционален поздрав към всички отправи и Росица Средкова, председател на УС на
"Сдружение инициатива за развитие-Кърджали решава", член на Националната мрежа за децата и член на Общинския съвет по наркотични вещества. Тя благодари на всички за това, което правят и им пожела да бъдат все така търсещи и неуморни, да сбъдват мечтите си и да правят Кърджали по-красив и по-добър за живеене град. Благодарност за съвместната работа изказа и зам.-областният координатор на БМЧК Елена Георгиева.
Още много изказвания прозвучаха днес от бившите и настояши членове на Детски и младежки парламент. Всички те бяха искрени и вълнуващи. Не по-малко развълнувана бе и ръководителката на ДМП Нели Карабашева. Тя призна за своите страхове, изпитани в началото, за отговорността да води младите хора. Изрази и своята благодарност към младежите с благодарствени грамоти, които връчи на бивши и настоящи членове.
За рождения ден на ДМП имаше и още изненади. Сред тях видео-послание от Италия и писма от далечна Медора, Северна Дакота и Берлин.
В края на първата част от тържествената сесия всички се събраха заедно, за да отброят от едно до десет и да духнат десетте свещички върху тортата, подарък от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Още снимки
 Прочитания: 1503 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign