Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С химна „Върви народе възродени”, празнично шествие, и много награди отбелязахме 24 май

 24 Май 2015

24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – най-красивият, най-вдъхновяващият и най-оптимистичният български празник, събра днес стотици кърджалийци. Още от ранните сутрешни часове училищните дворове се изпълниха с детска глъч, усмивки и цветя. Първокласниците получиха първите си свидетелства, а абитуриентите за последен път прекрачиха прага на родното училище. След края на школските тържества, представителните блокове на основни и средни училища от Кърджали и общината, на професионалните гимназии и читалища, се отправиха към Дома на културата, за да станат част от празничното шествие. То премина по централния градски булевард под аплодисментите на кърджалийци. Пъстроцветната колона от учители и ученици бе водена от Гвардейския отряд, мажоретния състав при СОУ „Отец Паисий” и Градския духов оркестър. Шествието приключи при Паметника на Освободителите в Градската градина, където от 11 часа започна празничният ритуал.
С много овации бе аплодирано изпълнението на химна „Върви, народе възродени” на най-младите певчески таланти на ОДК - вокална група „До, ре, ми” и оперетния състав при Дома на културата.
Празничната програма продължи с танцовите композиции на Гвардейския отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев” и мажоретните състави при СОУ „Отец Паисий”. В знак на признателност към делото на солунските братя най –малките представители на подрастващото поколение поднесоха цветя пред Паметника на Освободителите.
Официални гости на празника бяха заместник областният управител Селвие Ахмед, народните представители от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева и от ДПС Мустафа Ахмед, председателят на Общински съвет Кърджали Раиф Мустафа, омбудсманът Расим Муса, началникът на РИО Гроздан Колев и заместник-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова.
По случай празника приветствено слово произнесе кметът инж. Хасан Азис.
„24 май не е просто поредния официален празник - това е денят , в който всеки от нас може с гордост да заяви, че е потомък на народ заемащ стратегическо място в историята на Европа. 24 май е преди всичко символ на достойнство, традиция и духовност. Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която още от далечната 855 година сме дали на света, която дава самочувствие, образованост и културна независимост на многото славянски народи. Традиция, защото това е най-дълго отбелязвания празник в нашата история - празнува се повече от 200 години. Духовност, защото е празник на хората на културата и науката. На хората, градящи устоите на нацията, на хората, изграждащи нашата идентичност, на тези които възпитават поколенията след нас. Затова денят на светите братя не търси място за нас в историята, а символизира едно цялостно градивно културно пространство, нашия очевиден дял на сътворци на днешната цивилизация. Дарява ни с уникалния шанс да сме различни при участието ни в общото съзидание на човечеството. И това е голямото ни основание, уважаеми дами и господа, да заявим , че братята Кирил и Методий не са само небесни съпокровители на Европа. Двамата братя са сред първите съавтори на идеята за обединена Европа. Европа на разнообразието, Европа на толерантността.”
В словото си градоначалникът подчерта и безспорната историческа истина, че именно на нашата национална територия делото на Кирил и Методий е намерило най-добрата и най-благодатна почва, за да се развие и наложи като азбука на милиони хора. По думите му този безспорен факт е в основата на националната ни гордост.
Инж. Азис честити празника на всички просветители, творци и хора на науката и изрази дълбоката благодарност на поколенията за труда и вдъхновението им. Той честити празника и на всички ученици, на техните родители, баби, и дядовци. Пожела „На добър час” на абитуриентите и им пожела успехи и живот, пропит с настроението от балната им вечер.
По време на тържеството кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис награди и изявени ученици, представили Кърджали достойно на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали, а от Ротари клуб Кърджали обявиха традиционните награди за изявени абитуриенти и млади дарования.
За девета поредна година градоначалникът връчи и специалната едногодишна стипендия „Кърджали”. Тази година бяха отличени трима най-изявени абитуриенти със специалната стипендия.
Честването на празника продължи с подготвената от община Кърджали програма.

Още снимки
 Прочитания: 1476 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign