Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Областният информационен център отчете дейността си за първите месеци на 2015

 28 Май 2015

През изтеклите пет месеца на 2015 год. констатираме, че сме разпознаваеми и търсени. За два месеца бяха анкетирани 291 души от област Кърджали. Присъствалите на нашите събития са 744 , а 182 са посетили офиса с конкретни въпроси, на които е отговорено от експертите. През първите години посещенията и заинтересованите са били в рамките на 700-800 човека годишно, а само за периода януари–май т. г., интерес към Центъра, европейските средства и оперативните програми са проявили 1217 човека от община Кърджали и от региона. Това съобщи на пресконференция Дора Христова, директор на Областния информационен център. Участваха също кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и Надежда Цветкова, началник отдел ”Управление на проекти”. Дора Христова коментира, че новото в работата на центъра е разширяване на дейността в партньорство с други структури и институции. Общините – Кирково, Крумовград, Момчилград, Черноочене, Джебел и Ардино са посетени по три пъти с национални и регионални информационни дни. Бе отчетено, че ОИЦ среща подкрепа във всяка община и има добро сътрудничеството с общинските администрации. За втори път в рамките на петте месеца ОИЦ-Кърджали ще извърши и логистичната подкрепа на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район. Центърът има готовност да презентира всички отворени схеми по новите оперативни програми и предостави информацията на всеки потребител. До момента са публикувани 81 материала, отнасящи се до ползването на Европейските средства и реализирането на проекти, а събитията са 35. Всеки трети, посетил центъра, се интересува от новите схеми за период 2014-2020.„Категорично можем да кажем, че се забелязва търсене на актуална информация от страна на жителите на областта към усвояването на средствата от ЕС.Най-голям интерес има към сферата на социалните услуги. 41% от анкетираните искат подобренията да засягат социални дейности, 30% държат реализирането на средства да става в инфраструктурни обекти, всички останали 29% разчитат на програмата за развитие на човешките ресурси.Както винаги най – силен е интересът към ОП „Развитие на селските райони”, посочи още Дора Христова и подчерта готовността на екипа на ОИЦ да обучава хората да кандидатстват по електронен път по оперативните програми.
"Кърджали попада в третата група по процедурата на схема за Интегрирани планове за възстановяване и градско развитие по приоритетна ос на ОП ”Региони в растеж”.За целия планов период 2014-2020 по тази схема за община Кърджали са предвидени 21 млн лв. А разработеният Интегриран план за възстановяване и градско развитие на Кърджали включва проекти за 100 млн. лв.”, съобщи на пресконференцията Надежда Цветкова, началник отдел „Управление на проекти"в община Кърджали.
„Сумата от 100 млн. лв. редуцирахме до сумата от 40 млн. лева, сега отново трябва да се свием до въпросните 21 млн. лв.", коментира кметът инж. Хасан Азис. По думите му тези средства за една община до 2020 г. са много ограничени. Според градоначалника общината е поставена пред риска дори тях да не успее да усвои. Тези неясноти по разпределението на европейските средства са провокирали Националното сдружение на общините да поиска отговор от МРРБ.
До момента ОИЦ-Кърджали е участвал в три национални инициативи за популяризиране на европейските политики, като само в последната пряко са се включили 160 души от областта.Работата на ОИЦ-Кърджали продължава като в края на годината през месец ноември предстои още една мащабна национална инициатива, а проектът ще приключи след поредица от нови информационни дни във всяка една от седемте общини.На пресконференцията бе напомнено за фотоконкурса „Направи селфи с европроект”. Най-добрите участници, които публикуват своя снимка с проект, финансиран с евросредства, ще спечелят награди, а голямата е пътуване до Брюксел.
Областният информационен център – Кърджали развива своята дейност вече трета година.Още снимки
 Прочитания: 1351 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign