Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Представиха втората част на албума „Кърджали – поглед към миналото”

 29 Май 2015

Втората част на албума „Кърджали – поглед към миналото” бе представен снощи в голямата зала на читалище „Обединение”. Пред препълнения салон го направиха авторите арх. Петя Назърова и уредникът в Регионалния исторически музей Василка Ташкова. модератор на събитието беше Валентина Иванова.
Тази своеобразна среща на кърджалийци с миналото на града беше уважена от ръководството на общината – кметът инж. Хасан Азис, заместник-кметът Елисавета Кехайова и секретарят на администрацията Сезгин Бекир.
Градоначалникът определи представянето на албума като празник за всички кърджалийци, които обичат града си.
В обзора на историческите събития, случили се в Кърджали през ХХ век историкът Василка Ташкова изтъкна необходимостта от написване на история на града. По този повод инж. Азис заяви готовност общината да финансира подобно начинание. „Готови сме да отделим средства за провеждане на научни конференции, които да са прелюдия към цялостно съчинение. Те трябва да осветлят ключови периоди от историята на Кърджали”, каза градоначалникът.
Ако първата час на албума „Кърджали-поглед към миналото” бе кръстена условно от авторския тандем „Създаденото”, то втората фокусира вниманието си върху „Създателите”. Проследена е историята на Кърджали в снимки, от освобождението му до 40-те години на ХХ век. По време на представянето арх. Назърова обясни, че в процеса на работа се наложило да редуцират периода от развитието на Кърджали, поради големия брой снимков материал, предоставен от Държавния архив, Историческия музей и десетки кърджалийци – потомци на стари родове.
„Да ме прощават мъжете в залата, но когато две дами се ангажират с нещо, крайният резултат е ясен /ръкопляскания/. Късмет е, че се срещнахме с Василка Ташкова. За нея няма тайни в развитието на различни моменти от живота на града. Аз пък като наследник на стари тракийски родове, моя и на съпруга ми, имах доверието на съгражданите си. Така че ние заедно успяхме да впрегнем нашата енергия и воля, и да ви представим това издание.А че това е божа работа, личеше отвсякъде. Че делото е благородно, усещахме непрекъснато.”, каза арх. Петя Назърова.
Тя каза, че втората част на албума „Кърджали – поглед към миналото” ще влезе като подарък в 1000 кърджалийски домове, колкото е и тиража му.
„Спасихме от погиване и изкарахме на бял свят изключителни сведения за дедите ни. Албумът не претендира за пълно отразяване на историята на Кърджали. това са само част от съхранените през годините снимки. Вероятно още много ценни неща се пазят по домовете. Но и в този обем, той осветява началото на създаването на града ни и тези, които са поставили основите му. Днес заставаме пред вас с чувството на достойно изпълнена мисия и дълг към дедите, на спазен завет и напомняме: никой и нищо не трябва да бъде забравено!, каза още арх. Петя Назърова.
И благодари на фирмите - спомоществователи на луксозното издание „Кърджали – поглед към миналото”, втора част.


Още снимки
 Прочитания: 1326 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign