Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

ПОГЛЕД КЪМ ЕЗЕРОТО НА ТУРСКИЯ ЕЗИК

 28 Ноември 2006

Излезе от печат новият 26-ти брой на националното младежко списание за литература, преводи и графика Кръг, издание на Артдвижение Кръг и на Младежки център КРЪГ, гр. Кърджали. Този брой е посветен на съвременната турска поезия и представя 8 от най-известните млади поети от новата турска литература. Всички те са родени през 70-те и участват в творческите екипи на различни литературни издания, имат самостоятелни рубрики в турския литературен печат и вече са носители на различни национални литературни награди.

Българските ценители на поезията по принцип нямат достъп до литературните търсения в съседна Турция и разполагат със съвсем ограничена информация за процесите, които стават в нея, като изключим творчеството на един-двама автори, преведени на български. Така че този брой на списанието е наистина постижение за творческия екип на Кръг заради отворената врата към литературата на съседите. Представените 8 турски поети са илюстрация за реалните търсения в нея – трансформациите на езика, новите концепции, преодоляването на границите с помощта на идеи, които правят литературата съ-участник в живота на обикновения турчин.

Кадир Айдемир е гост-редактор на броя на сп. Кръг. Той е издател на литературното интернет списание „Хайкум” и роден е в Истанбул. С негово съдействие е осъществен изборът на елитни автори и произведения. Освен самият Айдемир, са представени: Онур Бехрамоглу и Гьокченур, Ч. (псевдоним) от Истанбул, Бетюл Дюндер от Анкара, Синан Оручоглу от Бесни, Емел Иртем от Сейитгази, Ескишехир, Шереф Билсел от Ризе и Мехмет Ертеу от Измир. Преводите на стиховете са осъществени от Йорданка Бибина, известна българска тюрколожка, журналистка и преводачка, и младата преводачка от турски и албански език Мюжден Мехмедова, член на артдвижение Кръг. Броят съдържа прекрасни образци на търсенията в съвременната турска поезия и е един реален опит да се погледне в „езерото на турския език” по думите на поетесата Емел Иртем.

Публикуването на този специален брой съвпада с удостояването на турския писател Орхан Памук с Нобелова награда за литература за 2006 г. Броят излиза с подкрепата на Община Кърджали и се разпространява в цялата страна.

През януари се очаква гост-редакторът Кадир Айдемир да гостува на Кръг в Кърджали. Прочитания: 2459 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign