Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали чества тържествено 130-годишнината от Съединението

 06 Септември 2015

Кърджали чества тържествено 130 -годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. „Съединението е велико дело! То е първият самостоятелен държавнически акт, с който българите доказаха, че заслужават достойно място на политическата карта на Европа. Съединистите имаха дързостта да се противопоставят на Великите сили”, каза в словото си зам.- кметът Юсеин Ахмед и поздрави всички по случай големия празник.
Той отбеляза, че актът на Съединението е продължение на национално-освободителните борби, на делото на Васил Левски и Христо Ботев. „Съединистите показаха синовна отговорност към българската нация, те се обединиха, независимо от партии и течения”, изтъкна още Юсеин Ахмед.
На церемонията през Паметника на освободителите в Кърджали присъстваха народните представители Цвета Караянчева и Мустафа Ахмед, областният управител Илия Илиев, директорът на ОД на МВР Венцислав Момчилов, секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир, енорийският свещеник отец Петър.
От името на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, народните представители, държани институции, партии и обществени организации бяха положени много венци и цветя на паметника в знак на признателност към всички отдали живота си за освобождението и обединението на България.
Присъстващите разгледаха фотоизложбата „130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия”, подготвена от Военния клуб в Кърджали със съдействието на Регионален исторически музей - Пловдив.

Още снимки
 Прочитания: 1523 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign