Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Сдружението „Майки срещу дрогага” се срещна с ученици и педагози в Кърджали

 17 Септември 2015

Екип на пловдивското сдружение "Майки срещу дрогата" пристигна днес в Кърджали, за да се срещне с родители, ученици и представители на различни институции, и разговаря с тях по темата „наркотици” от първо лице. От 12.30 ч в залата на Бизнесинкубатора започна първата среща с ученици от различни учебни заведения на града, а залата се оказа тясна, за да побере всички желаещи да чуят членовете на екипа - Веселина Божилова, Елка Паникян и д-р Иван Добринов.
Домакин на срещата бе Общинският съвет по наркотични вещества с председател - секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир, който обяви началото и представи участниците.
Веселина Божилова е учредител на сдружение “Майки срещу дрогата”, професионален журналист и автор на пиеси и филми за деца. Лично засегната от проблема с наркотиците, но и със сериозен опит в решаването му. Има издадени три книги свързани с темата наркотици.
Елка Паникян е заместник председател на сдружението, а д-р Иван Добринов е лекар-психиатър, началник отделение в психиатрична болница Раднево.
Кърджали е един от четирите града на страната избрани за поредицата срещи в рамките на проект "Наркотиците: преживяно и осмислено", финансиран от Програма за подкрепа на НПО в България. Освен в нашият град подобни дискусии са част от проекта и в градовете Смолян, Асеновград и Казанлък.
Членовете на сдружение „Майки срещу дрогата” предприемат тази обиколка с ясното съзнание , че само прекият контакт с хората може да доведе до ограничаване на настъплението на дрогата в страната ни. Все повече млади хора посягат към амфетамините, а долната граница все повече пада, като за Пловдив тя е 15 години, коментира г-жа Божилова.
„За градове като Кърджали е ясно, че употребата на наркотици е на ниво марихуана, хероин и по-малко амфетамини, но тепърва предстои разпространението на дизайнерската дрога, която носи прекалено много неизвестни. Ние искаме да помогнем на тези деца да бъдат информирани и ако посегнат към нещо такова, какво може да ги очаква.”, каза г-жа Божилова. По думите й за съжаление и в България вече се виждат последиците от употребата на дизайнерска дрога, за която много малко се знае. Тя разказа, че употребата на амфетамини и метаамфетамини в страната ни скача с бързи темпове. Равен е броят на момчетата и момичетата, изкушили се да пробват синтетична дрога, която е лесно достъпна.
По информация на сдружение „Майки срещу дрогата” синтетичната дрога се внася от Китай и Индия и дори може да се намери в магазините в опаковки като „Соли за вана“ или „Тор за теменужки“.
„Честата употреба води до непоправими мозъчни увреждания. Този вид наркотици се употребявали като стимуланти, тъй като човек не усеща умора, енергийната възбуда го кара да танцува с часове, говоренето става лесно.”, каза по време на срещата днес д-р Иван Добринов. По думите му впоследствие зависимите ставали агресивни, започвали да чуват гласове. За да се избавят от кошмарите си те търсели още и още от веществото и така се озовавали в омагьосан кръг.
Д-р Добринов съобщи, че само през 2014г. за ЕС има регистрирани 101 нови психоактивни вещества. Той допълни, че за България точни данни няма. В страната ни нямало и нито едно специализирано отделение за деца, което да се занимава с дългосрочното им лечение от употребата на наркотици. Няма и единен регистър на хората с психични проблеми.
„За съжаление в България липсва напълно система за обхват на тези пациенти и повечето от тях остават извън всякаква форма на терапия.”, каза още д-р Добринов.
„Ниският праг на зависимост на дрога води до абсолютна необходимост от психиатрични отделения за непълнолетни, а такива засега има само в София и Пловдив“, категорична бе днес и Веселина Божилова.

Още снимки
 Прочитания: 1503 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign